Interlopi la umbra legii

de Moise Guran

Când fiscul are orbul găinilor sub ochii săi cresc vile opulente, adevărate palate, fără ca propiretarii lor să aibă neapărat afaceri la vedere. Aşa s-a întâmplat la Timişoara unde a trebuit să vină poliţia germană şi să le spună autorităţilor române că bogăţia atât de evidentă a unor cunoscuţi interlopi are în spate vânzări de maşini furate, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Constituţia României instituie o foarte modernă şi democratică prezumţie de legalitate a averii. Altfel spus fiscul sau poliţia nu te poate acuza de nimic doar pentru că nu poţi justifica averea, organele statului fiind cele care, prin vrednicia lor, trebuie să dovedească mai întâi că ai furat şi că ţi-ai făcut palate din bani murdari, pentru a-ţi putea apoi impune sancţiuni.

Ce te faci însă atunci când organele sunt mult prea incompetente pentru a dovedi ceva? Ne uităm cu toţii îngroziţi cum clanurile de interlopi pun stăpânire pe România, cum scapă nepedepsiţi din anchete penale, cum îşi aservesc polticieni, asta doar pentru că dobândirea legitimă a averii se prezumă.

Constituţia nu interzice fiscului să devină suspicios atunci când un o persoană fără ocupaţie îşi construieşte un palat cu turnuleţe. Atâta doar că nu permite confiscări sau impozitări în baza unor simple suspiciuni. Dar dacă indiciile sunt mai evidente decât un palat care epatează opulenţă şi totuşi nimeni nu reuşeşte să dovedească nimic, poate ar trebui trase la răspundere organele, nu credeţi? Nu, nu penal, căci o altă prezumţie, cea de nevinovăţie le apără, dar administrativ nimeni nu s-a născut pe funcţia de şef regional al Gărzii Financiare, al Poliţiei sau al Parchetului.

Politicienii care îi ţin pe funcţii pe funcţionarii care nu îşi fac treaba sunt şi ei parte a acestei încrengături. La Timişioara, la Giurgiu, peste tot.
V-aţi întrebat de ce liderii de la Bucureşti ai marilor partide politice nu le cer baronilor descoperiţi în astfel de relaţii să demisioneze? Ar fi complicat, nu-i aşa?

Interlopii, organele corupte, politicienii aserviţi acestor scheme trebuie asumaţi de cineva, şi încă foarte repede. În curând clanurile locale se vor organiza într-o mafie naţională şi chiar internaţională, un monstru mult mai greu de oprit.