Sănătate pe bani privaţi

de Moise Guran

Consilierii preşedintelui vin cu o propunere care a prins pe picior greşit şi lumea politică şi pe cea medicală ba chiar şi pe cea mult mai liberală, cea a asigurărilor. Preşedinţia a propus desfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi împărţirea bugetului de 4 miliarde de euro între zece case private care să spulbere astfel monopolul statului.

Altfel spus fiecare dintre cetăţenii României îşi va alege o Casă, căreia îi va vira cele peste 10 procente reţinute din salariu pentru sănătate, iar Casa îi va deconta omului cheltuielile de sănătate atunci când va avea nevoie. Sistemul seamănă puţin cu cel de la pensiile private, atâta doar că el poate fi liberalizat complet, dintr-o dată, nu treptat aşa cum s-a încercat la pensii. Dar poate fi liberalizat complet sistemul?

Aştept cu mare nerăbdare reacţia medicilor şi a şefilor de spitale. Dacă nu ai pacienţi nu iei bani. Dacă nu iei bani nu ai de unde plăti salariile. Or fi pregătite actualele spitale de stat pentru acest gen de concurenţă? Mă tem că multe spitale vor trebui privatizate căci altfel se vor închide.

Frumos este că actualul consilier prezidenţial care a făcut această propunere de reformă radicală este un fost şef al Ca¬sei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Omul a spus că această instituţie sparge ineficient 4 miliarde de euro pe an, că în ultimii zece ani banii sistemul public de sănătate au crescut de zece ori şi… degeaba. De ce nu a putut chiar el să schimbe ceva atâta timp cât a fost şef la CNAS nu a mai spus, dar sumele suntîntr-adevăr impresionante. Pe lângă cele 4 miliarde de euro, mai cheltuie şi ministerul sănătăţii un miliard, o altă jumătate de miliard este cheltuită de cetăţeni pe spitalele şi clinicile private, iar şpăgile anuale pe care românii le strecoară prin buzunarele halatelor albe sunt estimate la cel puţin 300 de milioane de euro. O groază de bani pentru servicii medicale de groază! Ceva e clar că trebuie făcut. O groază de bani pentru servicii medicale de groază! Ceva e clar că trebuie făcut.