Ce înseamnă un vizionar?

de Moise Guran

Sunt unele lucruri ce nu pot fi comentate dar viaţa şi cariera lui Steve Jobs, le găseşti perfect pe bursa de la New York. Valoarea mărului muşcat a crescut şi a scăzut reflectând perfect munca acestui om şi a companiei pe care a fondat-o, a părăsit-o, a recâştigat-o iar apoi a reinventat-o.

În 1984 când Steve a prezentat primul Macintosh, în fapt primul computer personal capabil să intre într-o geantă, o acţiune Apple costa 3 dolari. În 1985 Jobs a fost concediat căci era un partener dificil iar cei de la Apple nici nu prea înţelegeau felul lui dificil şi vizonar. În 1987, o acţiune Apple coborâse la jumătate. În boomul PC-urilor de la începutul anilor 90, acţiunea companiei care evolua fără Steve a urcat până la un maxim de 11 dolari. Lupta cu Microsoft părea definitiv pierdută. În 1996 când Steve Jobs a revenit la Apple preţul unei acţiuni era de doar 6 dolari. După trei ani cu el la conducere preţul unei acţiuni era de 33 de dolari.

Deşi iPod-ul lansat în finalul anului 2001 şi mai ales iTunes-ul a revoluţionat industria muzicii grav afectate de piraterie atunci, produsul nu era suficient pentru lumea în care se mişca. În 2004 preţul unei acţiuni Apple scăzuse înapoi la 7 dolari.
Jobs lucra deja la un telefon deştept care să încorporeze şi un iPod şi un Touch-screen, şi un browser prietenos pentru internet. Niciunul dintre ele nu reprezentau invenţii noi, dar la un loc formau o inovaţie consistentă.

La lansarea din 2007 a iPhonului preţul unei acţiuni Apple ajunsese la 100 de dolari, dar a urcat rapid la 200 de dolari. Criza financiară de după 2008 au dus preţul înapoi la 100 de dolari dar compania a continuat să lanseze produse din ce în ce mai bune, ajungând cu o zi înainte de moartea lui Steve la a patra generaţie îmbunătăţită de iPhone.

În ziua morţii sale, o acţiune Apple costă 400 de dolari, ceea ce o face cea mai valoroasă din lume – valoarea Apple este cam de două ori mai mare decât PIB-ul României.

Jobs nu a trăit degeaba şi deşi s-a retras din luna august, tot mapamondul are sentimentul că el s-a pensionat cu adevărat abia în ziua morţii. Şi în culmea gloriei. O glorie care nu, nu ţine de bani sau averi, nu ţine nici de preţul unei acţiuni Apple ci de confirmarea fantastică a muncii sale de o viaţă.