Hipioţii care pot elibera Wall Street

de Moise Guran

Pentru că a terminat o facultate dar nu şi-a găsit de lucru, tânărul american s-a gândit să ocupe Wall-Streetul. Vă vine sau nu să credeţi în Statele Unite acesta este un fenomen nou. Absolvenţii de studii superioare nu au avut niciodată probleme în găsirea unui loc de muncă. Acum şomajul în rândul tinerilor americani a depăşit 50% iar mişcarea „Ocupaţi Wall Street„ capătă de la o zi la alta tot mai mulţi suporteri. Li s-au alăturat acum şi sindicatele de la New York iar pe site-urile de socializare au fost declanşate chemări similare şi în alte oraşe americane.

Ok, să presupunem că la un moment dat vigilenţa NYPD va fi înfrântă iar câteva mii de oameni ocupă cartierul financiar. Aşa şi? Mai departe ce pot ei spera? Că nu-şi vor mai plăti ratele la bancă? Că va putea pleca de acolo fiecare cu o valiză de dolari? Că automat cineva va elibera milioane de locuri de muncă pe care acum Wall Street le ţine prizoniere?

Da, şi nu. Sau mai bine zis, nu, în acest moment protestul de la New York nu are coagulate nişte cereri clare chia r dacă există o listă dezbătută pe internet. Unele dintre ele sunt antagonice căci merg de la deschiderea graniţelor pentru toată lumea care vrea să muncească şi ajung la impunerea unor bariere comerciale cu trimitere clară la chinezi. Altele, cum ar fi ştergerea tuturor datoriilor de pe planetă, între bănci, între state şi binenţeles pentru persoane, sunt chiar hilare. Zici că le-a scris John Lenon după un exces de marijuana.

Dar mişcarea aceasta este serioasă şi ea trebuie luată ca atare. Protestatarii sunt americani şi ei nu vor desfiinţarea pieţei de capital. Vânzarea şi cumpărarea de acţiuni este esenţa capitalismului dar Wall Street este altceva. Wall Streetul de astăzi este în fapt o casă de pariuri în care economia este doar un pretext pentru a pune bani pe creştere sau scădere. Când se pariază pe creştere nimeni nu plâne, când se pariază pe scădere se închid fabrici, cade piaţa, iar absolventul american uite iese în stradă. De o reformă este nevoie dar trebuie să devină toată lumea conştientă de asta. Occupy Wall Street are şansa unică de a reda piaţa de capital economiei.