Corupţi de febra milioanelor din Ligă

de Ionuţ Văcaru

De când au dat de banii din Liga Campionilor, cluburile de fotbal româneşti parcă au înnebunit. Păi hai să ne amintim. Când a avut România pentru prima oară o echipă direct calificată în grupele Champions League? În sezonul 2008-2009. Când l-au arestat pe Cornel Penescu, patronul lui FC Argeş pentru şpagă dată arbitrilor? În 2008. Pe atunci deja se ştia că echipa campionă va ajunge direct în grupe.

Acum avem scandalul banilor publici pe care primăria din Târgu-Mureş i-ar fi oferit drept şpagă lui Vasile Avram, şeful C.C.A., pentru a asigura arbitraje „prietenoase” echipei locale. Un scandal foarte amuzant, dacă te gândeşti că şpaga ar fi fost oferită pentru sezonul 2011-2012, la finalul căruia nicio echipă românească nu va mai ajunge direct în grupele Champions League. Însă, cel mai probabil, dacă FCM Târgu-Mureş a dat vreo şpagă, a dat-o ca să scape de retrogradare. În fine, nu asta e important. Important e că autorităţile abia acum au acţionat.

Vă daţi seama că, în perioada următoare, şpăgile oferite arbitrilor vor fi mai mici tocmai ca urmare a faptului că nu vom mai avea echipe direct în Champions League. Şpăgile mari din anii precedenţi vor fi date uitării şi toată lumea va scăpa basma curată. Sunt sigur că nimeni nu va păţi nimic. Poate că vor retrograda FCM Târgu-Mureş, dar nimeni nu se va arunca să ia măsuri dure. Căci o curăţenie adevărată în fotbalul românesc ar însemna retrogradări în bloc şi munţi de dosare.

Problema e că nimeni nu se autosesizează când patronii de club fac cu nonşalanţă declaraţii care incriminează întreg fotbalul românesc. Gigi Becali denunţa sâmbătă şpăgi de 5 milioane de euro pe care anumite cluburi le-ar fi dat arbitrilor pentru a-şi asigura arbitraje favorabile. Are Gigi Becali dreptate sau bate câmpii? De unde ştia Gigi Becali? A dat şi el şpagă? Dacă nu, despre ce cluburi vorbea? În orice ţară normală domnul Becali trebuia umflat şi anchetat până spunea tot ce ştie.
Sunt întrebări pe care procurorii ar trebui să le pună. Sau mai bine zis sunt întrebări care ar trebui puse într-o anchetă naţională de mărimea celor din Italia, Polonia sau Turcia. Iar Becali nu este singurul care face astfel de declaraţii, ci majoritatea miliardarilor care patronează câte un club din România. Însă când fotbalul este condus de miliardari, doar echipele judeţene sunt cele prinse.

Campioana de anul acesta rămâne fără grupele Champions League, deci fără o sursă importantă de venit. Poate că şpăgile spre arbitri vor dispărea, însă există pericolul ca Liga 1 să ajungă sub aripa mafiei pariurilor. Primele etape deja au avut nişte rezultate mai mult decât dubioase, însă şi aici comisiile de anchetă ale FRF, dacă nu procurorii, trebuie să cerceteze unde duc anomaniile. Însă nimeni nu va face nimic, iar meciurile vor ajunge ca o piesă de teatru al cărui final va fi ştiut de unii înainte de reprezentaţie.