2012 nu este sfârşitul

de Moise Guran

Păcălit de vremea frumoasă de afară guvernul nu se grăbeşte deloc cu bugetul pe anul viitor. Sau poate motivul o fi altul. Poate guvernul încă nu ştie exact ce va face anul viitor. Emil Boc are două mari certitudini şi două mari necunoscute.

Ce ştie sigur este că anul viitor diferenţa dintre venituri şi cheltuieli i se reduce cu aproape două miliarde de euro şi mai ştie sigur că nu mai poate majora taxele importante, precum TVA-ul, contribuţiile sau cota unică.

Ceea ce nu ştiu acum deloc strategii economici ai guvernului este dacă anul viitor va fi vreo creştere economică şi dacă va fi cât va aduce ea în plus în buzunarul statului.

O altă mare incertitudine derivă din aceasta… guvernul nu ştie dacă anul viitor va putea respecta legea în vigoare a pensiilor. Aceasta prevede o indexare anuală cu inflaţia plus jumătate din creşterea salariilor şi, la cum se văd acum lucrurile în economie, guvernului i-ar mai trebui cam 800-900 de milioane de euro pentru a respecta această lege.

În traducere liberă, adunând certitudinile cu incertitudinile, rezultă că în anul electoral 2012 guvernul trebuie să fie mai vrednic cu trei miliarde de euro, dar în cel mai optimist scenariu de creştere economică nu poate conta pe mai mult de un miliard şi jumătate ca venit suplimentar.

În scenariul pesimist în care Europa intră în recesiune iar agricultura României va fi probabil hăcuită şi de seceta prelungită, atunci guvernul va putea spera de la economie să îi aducă cel mult cât i-a adus anul acesta.
De unde va scoate domnul Boc restul de un miliard şi jumătate de euro, pe scenariul optimist? Dar de unde va scoate trei miliarde pe scenariul pesimist?
Bănuiala mea este că nu va scoate banii nici într-un scenariu nici în celălalt.

Indexarea pensiilor are tot mai puţine şanse să devină realitate deşi ea este lege în vigoare, ba chiar am auzit un parlamentar al puterii vorbind de impozitarea pensiilor, a tuturor pensiilor. Teoretic statul ar putea indexa pensiile cu 8% pentru a le impozita apoi cu 16%. Desigur o astfel de măsură va fi grav penalizată la alegeri.

Dacă nu am avea alegeri anul viitor şi dacă guvernul ar fi bine susţinut în parlament, probabil guvernul şi-ar îndrepta atenţia asupra administraţiilor locale. Sunt ultimele rămase neatinse căci şi ele au o lege care le protejează, la fel ca şi pensionarii.

În concluzie, guvernul României ar fi vrednic dacă nu s-ar încurca în propriile legi.