Avem bani, nu mai avem nicio scuză

de Moise Guran

Dacă ai nenorocul să nimereşti într-o zi de lucru pe centura Bucureştiului poţi avea revelaţia unui viitor apocaliptic în care România se va sufoca singură, ca un om care se îngraşă înghiţind mai mult colesterol decât pot transporta propriile vase de sânge. În final inima oboseşte şi persoana face un stop cardiac.

Capitala României nu este în filmul acesta cu recesiunea. Nici nu a fost, în ciuda căderilor dramatice ale preţurilor imobiliare, Bucureştiul a continuat să crească. Şi-a făcut şi stadion ca la Frankfurt, şi şi l-a făcut înainte de a avea o centură pe patru benzi, când de fapt ar avea nevoie de una pe şase benzi. Din Militari şi până la Chitila faci cam 40 de minute pe 15 kilometri, invidiind bicicliştii care te depăşesc pe margine în viteză, căci tu mergi cu 20 la oră, stai, iar mergi, iar stai şi tot aşa.

Scos din contextul recesiunii din care România îşi revine greu, Bucureştiul şi centura sa reprezintă un soi de poză din viitor. Cum ar fi dacă toată România ar păstra ritmul de creştere al Capitalei? Probabil pe toate drumurile s-ar circula cu viteza medie de 20 de kilometri la oră. Tiruri, marfă, trailere cu maşini, Transporturile reprezintă sângele economiei. Pe măsură ce economia creşte, este nevoie de vase de sânge mai mari care să susţină creşterea şi să nu facem stop cardiac.

Se fac în curând trei ani de când autorităţile noastre declară nevrotic că România va ieşi din recesiune şi va începe din nou să se îngraşe. Desigur, la un moment dat acest lucru se va întâmpla, indiferent câte decizii greşite ar fi luate la guvern. Problema este că economia privată nu poate face autostrăzi. Acestea sunt apanajul exclusiv al statului.

Europenii tocmai au decis că vor da României 724 de milioane de euro pentru construirea unei autostrăzi între Sibiu şi Nădlac. Bani gratis! Pomană curată. Acum guvernul chiar nu mai are nici o scuză.