Crize şi ipocrizii

de Moise Guran

În 2008 când a izbucnit criza mondială autorităţile române se ţineau de miştouri. Premierul Tăriceanu declara că putem să ne luă şi noi case în America dacă la ei se prăbuşesc preţurile iar preşedintele se făcea că nu pricepe treaba cu criza, căci urmau alegerile.

Acum preşedintele şi premierul ne spun de anul acesta pentru anul viitor că vine din nou criza, că politicienii trebuie să fie cumpătaţi iar guvernul să se dea peste cap ca să creeze locuri de muncă pentru a trece mai uşor peste o eventuală perioadă dificilă la nivel mondial, situaţie ce, uite, s-a dovedit în 2008, nu are cum să nu ne afecteze.

Trebuie să recunoaştem progresul clasei politice şi, pe mai departe, să vedem cât este el de real şi cât maschează acelaşi mod de gândire sub o altfel de retorică. Preşedintele Traian Băsescu a cerut guvernului să relanseze mineritul şi investiţiile publice. Nu, nu pe banii statului, căci statul nu mai are bani ci pe bani privaţi, acordând concesiuni şi semnând parteneriate cu firme particulare care să vină şi cu finanţări.

Ideea este bună dar timingul este nefericit. Pe vreme de criză găseşti greu firme care să accepte să vină cu banii. Toţi se strâng la pungă, va fi nevoie de jonglerii cu garanţii, multă imaginaţie, curaj şi cum spunea Hagi, ambiţie şi determinare.

Când o naţiune se trezeşte într-o situaţie limită albul şi negrul se despart din gri şi ambele devin mai evidente, vorbăria goală rămâne în urmă de acţiunea determinată iar politrucii rămân penibili pe lângă eroi.

Politicienii noştri, cei de la Putere şi cei din Opoziţie vor fi nevoiţi să treacă acest test. Nu ajunge să vii mai târziu şi să te baţi cu pumnul în piept că tu ai ştiut şi că ai avertizat, că ai cerut locuri de muncă dar că guvernul a fost prea slab, că Opoziţia nu a vrut şi până la urmă nimic nu s-a concretizat.

Ceea ce contează este rezultatul.

Mai important decât toate în timpul unei crize este să nu fii ipocrit. Bănuiala mea este că Dumnezeu ne-a lăsat şi crizele pe Pământ tocmai ca să ne scape de ipocrizie.