Cel mai vrednic ministru

de Moise Guran

Fără doar şi poate, Elena Udrea este de departe cel mai vrednic ministru al cabinetului Boc. Este atât de vrednic încât are contracte de 12 miliarde de euro din bani europeni, dar, din păcate bugetul domniei sale este de doar 4,4 miliarde. Aşa că doamna ministru s-a hotărât cuminte ca o şcolăriţă să ridice mâna în şedinţa de guvern şi să mai ceară nişte bani de la alte ministere care, se ştie, nu reuşesc să tragă bani. Ţinta directă a doamnei Udrea este ministerul Muncii care are alocate pe programele de dezvoltare a resurselor umane 4,5 miliarde de euro, dar e mult în urmă sărăcuţul.

Bun, acum să dăm timpul înapoi câteva luni, să o lăsăm pe doamna Udrea şi să ne concentrăm pe ministerul muncii.

Anul trecut când Ioan Botiş a fost numit ministru al muncii acest minister cu potenţial uriaş trăsese doar vreo 80 de milioane de euro din 4,5 miliarde. Penibil! Şase luni mai târziu Botiş adusese în minster câţiva profesionişti care au reuşit în scurt timp să mărească de cinci ori această sumă. E drept chiar firma ministrului s-a numărat printre beneficiarii de bani europeni şi, prins în fapt Botiş a fost zburat. Imediat după aceea Emil Boc, ministrul interimar al muncii a decapitat şi Autoritatea de management pe fonduri europene. Prin vară a fost numit Sebastian Lăzăroiu ministru, iar acesta nu a înţeles de ce adică să numească de la partid un director peste 4,5 miliarde de euro. Că partidul a tot dat cu bâta în baltă până acum. Aşa că a păstrat tehnocraţi peste banii europeni, iar asta s-a dovedit o mare greşeală.

La prima abatere de tip indisciplină de partid Lăzăroiu a zburat şi toţi mai marii partidului de guvernământ l-au luat în şuturi. Toţi mai puţin unul. Exact, aţi ghicit, este vorba de ministrul cu aer de şcolăriţă care acum mai vrea un miliard de euro în plus exact din banii pe care ar fi trebuit să-i managiuiască tehnocraţii de la ministerul muncii. Să mai spună cineva că banii europeni se dau doar pe interese de partid!