O glumă de 2 mld. euro

de Moise Guran

Luaţi aminte la războiul dus în Parlament pentru şefia Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Cristian Constantinescu, unul dintre veteranii pieţei asigurărilor din România a fost respins pentru a fi votat apoi Romeo Ionuţ Comănicioiu, un şefuţ de agenţie al unei companii de asigurări. Om bogat, devenit milionar în urma activităţii de manager al unei mari companii de asigurări, Constantinescu a fost respins pentru că avea de gând să schimbe prea mult sistemul asigurărilor. El spunea că sunt companii care trebuie să se închidă pentru că pur şi simplu nu fac altceva decât să dea ţepe clienţilor. Cu toţii ştim că aşa este. Nu sunt multe, dar sunt suficiente cât să arunce o pată de neîncredere pe obrazul tuturor companiilor de asigurare din România. De asemenea ştim cu toţii că această Comisie de Supraveghere a Asigurărilor a făcut mai mult joc de glezne în relaţia cu asigurătorii. Nu şi-a asigurat nici respectarea propriilor norme iar în zilele noastre o piaţă de două miliarde de euro este de facto un sat fără câini.

Cum s-a ajuns aici? Păi gurile rele ar spune că acum mult timp, când s-a înfiinţat această comisie, un miliardar puternic din branşa asigurărilor, unul care s-a învârtit de cea mai mare companie de stat, s-a asigurat că îşi pune marioneta pe postul de şef peste această comisie.

Acum priviţi ce se întâmplă astăzi în Parlament. Un alt miliardar reuşeşte să impun un şef de sucursală cu experienţă minimă în asigurări pentru postul de şef al Comisiei de Supraveghere. Şi dacă CSA-ul pentru piaţa asigurărilor este precum BNR-ul pentru piaţa bancară, cum aţi reacţiona dacă un şef de agenţie bancară din provincie, unul specializat în vândut credite cu buletinul, ar fi numit guvernator? Nu vă miraţi! Într-o zi o să asistăm şi la asta. Este exemplară şi notabilă unitatea parlamentarilor atât din arcul puterii cât şi din opoziţie împotriva unui profesionist care vroia să facă reforme, dar şi la votul pentru un tânăr care, nu ştiu, poate fi experimentat în vândut poliţe RCA, dar în acest moment prea seamănă a marionetă a cuiva.