Haiducul Orban plăteşte preţul încăpăţânării

de Moise Guran

Ungaria se apropie cu paşi repezi către o retrogradare a ratingului de ţară, iar asta va face probabil forintul praf, urcând în acelaşi timp sarcina dobânzilor la datoria publică. După ce a enervat FMI-ul refuzând orice fel de ajutor, după ce a enervat bancherii, legalizând un sistem prin care cei care au luat credite în valută vor plăti la un curs avantajos, popularitatea premierului Viktor Orban a crescut probabil direct proporţional cu antipatia de care acesta se bucură în mediile financiare.
Numai că întotdeauna există un preţ, o factură de plătit. Anticipând ceea ce urmează să i se întâmple ţării sale, Guvernul de la Budapesta a anunţat că de anul viitor va majora TVA-ul la 27%, va creşte contribuţiile la sănătate şi va da afară 5500 de bugetari.

Credeţi că prin aceste măsuri va reuşi Orban să evite retrogradarea Ungariei? Eu zic că nu. Ţara sa a devenit o ţintă şi popularitatea de care se bucură acum liderul de la Budapesta va fi probabil uitată în primele luni ale anului viitor, atunci când ungurii vor plăti mâncarea mai scumpă.

Culmea este că premierul ungar a refuzat asistenţa FMI tocmai pentru a putea lua măsuri de stimulare economică. Nu l-a ajutat însă conjunctura, creşterea economică prognozată pentru anul viitor va fi probabil mai mică de 2%, iar acum chiar el, Orban, semnează măsuri chiar mai dure decât ar fi avut probabil curajul FMI să le impună unei ţări.

Lecţia ungurească ne învaţă pe noi românii că, în aceste vremuri nu e loc pentru aventuri. Un lider care se crede haiduc îşi poate da cu ţara de gard, căci gloria haiducească ese efemeră iar haiducii sfârşesc în general atârnaţi în ştreang. Ceea ce vreau să spun este că, din păcate pentru el şi ţara lui, premierului ungar i se cam strânge laţul acum, iar populaţia va plăti pentru ghinionul sau nepriceperea acestuia. Întotdeauna se întâmplă aşa.