Bancherii au memorie scurtă

de Moise Guran

Incredibil de scurta este memoria bancilor din Romania care au uitat lectia crizei şi acum dau din nou credite în euro, neglijând creditarea în lei. Aceasta declaraţie îi aparţine economistului şef al BNR, domnul Valentin Lazea, care nu vede însă bârna din propriul ochi. La fel ca bancile pe care le critică, cei de la BNR par a avea memoria scurtă. Chiar mai scurtă.
Haideţi să stam puţin strâmb şi să judecăm drept. La euro dobânda este mai mică decât la lei, dar este în crestere. La creditele în moneda naţională dobânzile au tendinţa de a scădea, căci ele sunt de două ori mai mari decât inflaţia. Este normal ca bancherii să vrea să dea aşadar credite în euro, caci ei ştiu că în anii urmatori imprumutatul va plati mai mult, iar câştigurile lor, ale bancherilor, vor creşte.

De ce nu se împrumută atunci românii în lei, o să vă întrebaţi. Pentru că ar fi mai proşti decât bancherii? Nu. Nici vorba de aşa ceva. Pur şi simplu sunt prea mari dobânzile la lei şi de aici intervine lipsa de memorie a Băncii Naţionale. Nu a trecut nici un an de cand Protecţia Consumatorului s-a apucat să facă puţină curăţenie în această junglă a creditarii. Mai tineţi minte ce a facut atunci Banca Naţionala? A luat partea sistemului bancar, trimiţând OPC-ul cu tot cu parlamentul la plimbare. A forţat apoi mâna guvernului prin intermediul FMI-ului, iar celebra ordonanţă a creditelor a devenit o poveste goala de conţinut. Acum domnul Lazea de la BNR ar vrea ca băncile să dea credite în lei şi se miră că nu le vrea nimeni. Ar vrea să determine băncile să scadă dobânzile la lei şi se miră că băncile mimează doar cu succes acest lucru.

În Romania avem în prezent 38 de bănci dar nu avem o concurenţă de facto între ele. Sistemul funcţioneaza ca un oligopol în care o şmecherie inventată de un bancher este preluată imediat şi de ceilalti, că nici ei nu sunt mai prosti. Un credit în lei cu o dobândă reală cuprinsă între 10 şi 15% se numeşte oriunde în lume hoţie, atâta timp cât inflaţia este sub 5%.

BNR-ul nu ştie cum să schimbe această stare de fapt şi se plânge că bancherii au memorie scurtă. Nu cred asta. Din această criză bancherii noştri au ieşit mai perfectionaţi, ceea ce nu ştiu dacă se poate spune despre Banca Naţionala ce i-a protejat tot timpul să nu care cumva să le şifoneze cineva afacerile.