M-a avertizat CNA-ul…

de Moise Guran

Iata stirea, iar apoi si explicatia ei…

BUCUREŞTI (MEDIAFAX) – CNA a decis, joi, să atenţioneze postul de radio Europa FM pentru emisiunea „România în direct” din 12 august, în care realizatorul, Moise Guran, a făcut câteva afirmaţii „cu caracter discriminatoriu la adresa etniei rome”.
            Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat în şedinţa de joi ediţia din 12 august a emisiunii „România în direct”, moderată de Moise Guran şi difuzată la Europa FM. Potrivit CNA, subiectul dezbătut pe 12 august cu ascultătorii care au intrat în legătură telefonică în direct cu realizatorul emisiunii a fost noul sistem de plată a taxelor şi impozitelor în care se va lua în calcul valoarea de piaţă a proprietăţilor.
            În urma emisiunii, CNA a primit o adresă de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care a primit o sesizare de la o persoană, Hetea Estera Roxana, potrivit căreia prezentatorul emisiunii „România în direct”, Moise Guran, în ediţia din 12 august, în jurul orei 13.55, „aflându-se într-un dialog interactiv cu ascultătorii, a făcut câteva remarci publice cu caracter discriminatoriu la adresa etniei rome”.
            Hetea Estera Roxana s-a referit la unele afirmaţii făcute în respectiva emisiune de Moise Guran: „Dom’le, mă refer la ţigani, hai să o spunem pe aia româneşte (…) Dar vă spun că-i vedeţi pe toate drumurile, au foarte multe proprietăţi, nu sunt înregistraţi cu venituri, primesc ajutoare sociale şi foarte mici taxe pe proprietate…”. La această replică, ascultătorul cu care dialoga Moise Guran, a spus: „(…) Dar să nu băgăm numai ţiganii, să băgăm şi românii”.
            „Am simţit comentariile domnului Moise Guran ca fiind discriminatorii, tendenţioase şi periculoase, având în vedere faptul că sunt transmise prin media de către o persoană publică, care influenţează opinia publică şi din cauza generalizării. În opinia domnului Guran, ?ţiganii? au proprietăţi, nu plătesc impozite şi beneficiază de ajutoare sociale (…) Devine de netolerat comportamentul persoanelor care se află în faţa unui microfon şi abuzează cu iresponsabilitate de ?forţa? pe care le-o conferă statutul de lucrător în media şi formator de opinie publică”, spune Hetea Estera Roxana în sesizarea transmisă CNCD şi remisă CNA.
            În şedinţa de joi, Christian Mititelu, membru al CNA, s-a referit şi la o altă afirmaţie făcută de Moise Guran în respectiva emisiune, respectiv „Dacă aţi şti câţi oameni trăiesc în ţara asta din ajutoare sociale şi au trei Mercedesuri în curte… Sunt foarte mulţi”. Moise Guran nu a prezentat nicio cifră şi niciun document care să probeze afirmaţiile sale, a precizat Christian Mititelu.
            În urma discuţiilor, CNA a decis să transmită postului de radio Europa FM o scrisoare de atenţionare, întrucât prin afirmaţiile făcute de Moise Guran în ediţia din 12 august a emisiunii „România în direct” au fost încălcate prevederile articolului 47, alineatul 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie”.

In primul rand vreau sa cer scuze public doamnei Hetea Estera Roxana, dacă afirmatiile mele au lezat-o. Cautand pe net am aflat că este vorba de o doamnă din Cluj care lucrează la un institut pentru cercetarea minorităţilor naţionale. Nu a fost intenţia mea să ofensez pe nimeni.

Am vorbit despre „Palatele ţigăneşti” in contextul acordării ajutoarelor sociale si al taxelor pe proprietate dintr-o raţiune cred eu evidentă – specificul cultural al etniei ţigăneşti le face mult mai vizibile decat alte locuinţe ale unor oameni care solicită ajutoare sociale. Nu era vorba asadar de o discriminare in sens peiorativ, rasist sau de alt fel ci de o diferentiere simpla, vizuala, in cazul unei anchete sociale.

In acelasi timp consider ca nu acoperind astfel de situatii cu avertismente de la CNA sau palme puse peste gura, putem rezolva noi ca naţiune problemele sociale generale sau specifice unei etnii sau alteia. Nu sunt o persoană cu vederi rasiste şi m-a afectat foarte mult acest avertisment de la CNA. Am copilărit cu ţigani, am avut şi încă mai am prieteni ţigani şi consider această situaţie jenantă în primul rând pentru CNCD şi pentru CNA.

Le recomand domnilor şi doamnelor din aceste consilii să asculte şi emisiunea România în Direct  din 2 septembrie 2011.