Merkel, pilotul de teste al Zonei Euro


de Moise Guran

Doamnelor şi domnilor aşezaţi-vă bine în scaune şi puneţi-vă centurile de siguranţă. Avionul Europa se pregăteşte să treacă printr-o zonă de turbulenţe extraordinare. Căpitanul Merkel, simpatica bunicuţă aflată la manşă, a declarat hotărâtă că nu se dă bătută şi că nu va permite un falimebnt necontrolat al Greciei. Declaraţia doamnei căpitan, în ciuda tonului, confirmă exact faptul că Grecia va intra în faliment. Da, dar nu necontrolat, spune doamna Merkel, care se teme că o dată ieşită Grecia din zona euro, acesta va fi doar un precedent pentru folosit de speculatori pentru a se arunca ulterior ca vampirii asupra altor state membre.

Merkel şi-a nuanţat aşadar poziţia şi declaraţia ei poate fi tradusă cam aşa. Avem o paraşută de salvare pentru Grecia, această ţară nu va cădea necontrolat aruncată din avion ci va ateriza mai forţat, dar trebuie să vedeţi partea plină a paharului – fără Grecia avionul va fi mai uşor iar zona euro îşi va continua zborul.

De acum devine foarte probabil nu numai faptul că Grecia va intra în faliment şi va fi scoasă din zona euro dar şi că exemplul ei va fi dat celorlalte state membre care vor fi astfel convinse să renunţe la dreptul suveran de a-şi aşeza taxele şi impozitele după bunul plac. Un mecanism european, spuneţi-i guvern european dacă doriţi, dar un mecanism de control va ajusta automat finanţele publice ale unei ţări care pune în pericol zona euro şi da, acesta va fi chinuita naştere a Statelor Unite ale Europei.

Până acolo va mai trece însă ceva timp, un an minimum, dar mai realist vorbind vor fi doi-trei, căci gândiţi-vă ce înseamnă numai modificarea Constituţiilor naţionale, pe care fiecare stat trebuie să o aprobe. Cam aceasta va fi perioada de turbulenţă, o perioadă în care există riscul scăderii euro faţă de dolar dar şi al scăderii leului faţă de euro. Pragmatic vorbind, la noi criza grecească ar putea aduce scumpirea benzinei, din cauza creşterii dolarului faţă de leu.