Elveţia-şi atacă francul

Banca Centrală a Elveţiei a anunţat că va slăbi francul cu orice preţ şi că va cumpăra monedă străină în cantităţi nelimitate pentru a menţine un curs de minimum 1,2 franci pentru un euro. La cotaţia de acum a euro asta înseamnă un curs de maximum 3,5 lei pentru un franc elveţian şi acolo s-a şi dus rapid cursul, de la 3,8 cât era în ziua precedentă.

A fost o declaraţie fermă prin care Elveţia, naţiune exportatoare, le spune speculatorilor internaţionali că nu le mai poate da din eficienţa şi siguranţa monedei sale, nu atâta timp cât asta nenorceşte companiile elveţiene. Această naţiune minusculă din centrul Europei, oază de linişte politică şi financiară nu îşi poate susţine bunăstarea fără consumul celorlalţi. Totuşi acest gen de politică prin care anunţi o ţintă fermă de curs are riscurile sale. Banca Centrală a Elveţiei dă astfel undă verde unei foarte probabile deprecieri pe termen lung a propriei monede.

Mai ţineţi minte vremurile în care dolarul creştea permanent faţă de leul nostru? A fost o perioadă de 13 ani, din 1991 şi până în 2004. Nimeni nu putea pierde la modul serios pentru că toţi ştiau că dacă dolarul scade faţă de leu vine BNR şi vinde lei pentru a întări dolarul. Aşa au fost stimulate exporturile timp de un deceniu în România. Desigur Elveţia de astăzi nu este România de atunci. Elveţienii au în plus mult mai mult respect pentru propria monedă. Altfel spus o eventuală scădere a francului nu se va transpune instantaneu în preţul pâinii sau al castraveţilor pe care îi cumpără elveţianul de la piaţă. Dar riscul de inflaţie există şi din acest motiv nici nu trebuie să vă imaginaţi că peste câteva zile francul va scădea de la 3,5 lei la 1,9 lei cât era prin 2007-2008.

În acelaşi timp prin declaraţia de azi a băncii centrale Elveţia spune probabil adio definitiv şi iremediabil statutului său de patrie a băncilor. Acesta fusese oricum grav afectat de faptul că secretele sistemului bancar fuseseră deschise. Cu o monedă ce nu mai prezintă garanţii de stabilitate, Elveţia devine astfel cel mult un loc în care te-ai fi putut rătăci în drumul dinspre Austria spre Germania.