Scamatoriile agentului termic

de Moise Guran

Dezbaterea subvenţiilor la încălzire tăiate de guvern a eşuat lamentabil într-una cu eroi electorali, salvatori ai oraşelor ce anul viitor vă vor cere să vă amintiţi că n-aţi plătit întreţinerea mai mare şi asta datorită lor. Primarul Clujului a anunţat direct că instituţia sa preia integral partea guvernului şi că cetăţenii nu vor plăti la iarnă o întreţinere mai mare. Mai înclinat spre telenovelă, primarul Bucureştiului a anunţat melo-dramatic că dacă n-ar fi el, salvatorul, la iarnă întreţinerea se va dubla, dar primăria este bineînţeles pregătită să preia cea mai mare parte a sarcinii financiare. Am ales aceste două exemple pentru că primarii celor două mari oraşe au orientări politice diferite dar comportamentul este cam acelaşi.

În România sunt 1,4 milioane de familii care depind de sistemele centralizate de încălzire, dar mai sunt încă două milioane de familii care încălzesc cu gaze o sobă sau au centrală pe apartament. În acest moment preţul gazelor pentru populaţie nu are nici un fel de subvenţie şi, cu toate acestea, cetăţeanul care nu racolează agentul termic de la un CET plăteşte o factură mai mare. Asta pentru că în cele mai multe cazuri în oraşele României sistemele centralizate sunt adevărate găuri negre. Unele au fost retehnologizate, s-au investit în ele zeci şi sute de milioane de euro şi tot au rămas ruşinate în faţa banalei centrale de apartament. Pur şi simplu transportul agentului termic pe conducete de kilometri nu are cum să concureze cu randamentul căldurii pe care o produci singur la tine acasă sau pe o scară de bloc.

Cei care au centrale plătesc aşadar un preţ întreg, nesubvenţionat şi, prin impozitele lor susţin şi subvenţia celor care primesc căldura de la CET.

Cei care nu au centrale ar trebui să se bucure acum că un primar viteaz le acoperă factura la întreţinere, menţinându-i astfel în starea de pretext inconştient pentru toate achiziţiile dubioase pe care o firmă mare de stat le face şi care, nu-i aşa, trebuie subvenţionate.

Tăierea subvenţiei la încălzire este doar primul pas către desfiinţarea acestui sistem. Vin alegerile anul viitor şi asta îi mai prelungeşte viaţa cu un an.

Mai vorbim şi după!