Răscoala polimerilor
de Moise Guran
450 de angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au atacat azi cu nuci acţionarul minoritar al combinatului, venit tocmai din Polonia la Adunarea Generală. Un vajnic lider de sindicat a reglat grijuliu tirul cu nuci al angajaţilor Oltchim spre capul polonezului, în vreme ce un director general, singurul, acelaşi, unicul l-a cârma seniorilor chimiei de la revoluţie şi până acum şi-a oferit în mod patetic demisia în cazul în care acţionarii ar fi votat la Adunarea Generală un plan de restructurare.
Ciudăţenia situaţiei stă mai ales în faptul că în acest moment jumătate dintre angajaţii Oltchim sunt în şomaj temporar. Graţie unei evoluţii de tip din rău în mai rău, combinatul este blocat din punct de vedere financiar, guvernul îl plimbă dintr-o mână în alta ca pe o castană fierbinte, iar asta l-a şi făcut vulnerabil în faţa unei eventuale preluări.
Acţionarul minoritar care se chinuie să pună mâna pe el operează o afacere similară şi de aici şi temerea celor care au dat cu nuci că, odată preluat combinatul va fi închis iar ei vor fi trimişi acasă. Desigur veşnicul şi atotputernicul director a avut grijă să le cultive angajaţilor aceste angoase, dar un astfel de scenariu merită totuşi studiat, pentru a putea fi evitat.
În acelaşi timp este imposibil să nu remarci faptul că la 22 de ani de la Revoluţie, la Vâlcea trebuie să se fi refugiat conceptul nu ne vindem ţara.
E ciudat, având în vedere că Oltchim a fost între primele companii româneşti listate la bursă, dar vai, capitalismul şi Oltchim sunt o contradicţie în termeni. Ce pot spera angajaţii de la Oltchim? Că statul va salva la infinit combinatul pentru a le asigura lor locurile de muncă? Nici minerii nu mai cred azi asta şi nu, ei nu dădeau cu nuci ci cu bâte.
În orice firmă, de stat sau privată, doar un management eficient care aduce acţionarului profit poate fi o garanţie şi pentru salariile angajaţilor. Restul sunt intoxicări şi manipulări penibile ale unor oameni nevinovaţi într-un război care chiar dacă îi afectează, nu este al lor.