Poveste fără sfârşit

de Moise Guran

În ţara tupeului fără limite un funcţionar de stat face achiziţii publice la preţuri de 30 de ori mai mari decât cele reale. Vi se pare o obrăznicie? Nu, e doar un contract public. Dacă funcţionarul ar primi bani pe ascuns de la beneficiarul contractului s-ar numi mită, nu e aşa? Dar dacă ar primi banii în cont prin virament bancar? Eu zic că s-ar numi din nou tupeu, fără frică şi ruşine şi staţi că încă nu aţi auzit tot. Dacă DNA-ul care pe atunci se numea PNA ar înţelege toate astea şi l-ar trimite în judecată pe funcţionar, cum credeţi că s-ar încheia povestea? Aţi ghicit, cu o achitare! Totul este legal au spus judecătorii! Şi dacă aveţi cumva impresia că aici tupeul a atins plafonul ultim vă înşelaţi.

Astăzi funcţionarul respectiv a fost din nou arestat. De data asta a fost prins în flagrant de mită. Povestea este aceeaşi în esenţă… actorul este acelaşi, diferă doar câteva detalii.

În 2002 când a aranjat achiziţia unor sterilete pentru Ministerul Sănătăţii, Virgil Baciu era consilier personal al unui ministru PSD. Azi este subsecretar de stat PDL şi vicepreşedinte al Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor. Schimbarea domeniului nu este relevantă, nici a partidului, căci omul este profi, se vede treaba. Atunci lua şpaga de la beneficiarul contractului, acum o ia de la cei cărora le restituie proprietăţile.

În fine… mita omului … şi da aici e o diferenţă mai mare, mita omului era atunci în 2002 de numai 20 de mii de dolari. Azi mita a ajuns la 1,5 milioane de euro, dar hei, în zece ani e clar că acest şpăgar a crescut … profesional.
Aici suntem azi dar istorisirea nu se poate termina aici. Urmează un alt proces şi… cine ştie, poate o altă achitare. Sau o condamnare. Nu mai contează. Această poveste nu are sfârşit, ea se repetă la infinit. Şi într-o ordine istorică nici nu contează. Mai vinovat decât acest Virgil Baciu este cel care l-a readus în structurile statului. Acesta este de fapt maximul de tupeu. Sau poate doar maximul crizei de profesionişti pentru partidul de la guvernare.