Tableta Loganului

de Ionuț Văcaru

Şi acum că Steve Jobs s-a retras, iPadul va fi mai ieftin? Mă îndoiesc, deşi e clar că ar avea de unde să lase la preţ. Dar HP renunță la tablete și asta lasă loc dublu de manevră în piaţă, nu-i aşa? Este adevărat, până ieri iPadul călca totul în cale dar uite cum se schimbă lucrurile în decurs de doar o săptămână…

Anul trecut Samsung a făcut o tabletă micuţă care mi s-a parut foarte simpatică în momentul în care am avut ocazia sa mă joc cu ea. Probabil mulţi au considerat-o aşa şi, la fel ca mine, nu au cumpărat-o. A avut vânzări de 4 ori mai mici decât iPad, ceea ce i-a făcut pe cei de la Samsung să atace anul acesta piaţa cu o tabletă mai mare şi mai apropiată ca aspect de iPad. Nu-i o gândire originală.

Zilele trecute, într-un magazin de electronice din capitală am redescoperit tableta romaneasca Allview AllDro. Uitasem de ea şi, de fapt, nici nu ştiu dacă varianta expusă în acel magazin era primul sau al doilea Allview. E micuţă, cam nefinisată, seamănă la ramă mai degrabă cu un GPS decât cu o tabletă, are o variantă ceva mai veche de Android, dar costă doar puţin peste 700 de lei, adică doar o treime din preţul lui iPad 2 şi al Samsungului Galaxy Tab 10.1.

Gândindu-mă la eşecul HP şi uitându-mă la tableta românească m-am întreabat dacă nu cumva aceasta este reţeta succesului şi acesta este momentul ideal: o tabletă din plastic turnat, cu piese ceva mai slabe care să acapareze piaţa prin preţul său redus. O Dacie Logan a tabletelor. Nu râdeţi! Şi Dacia a profitat de o criză iar acum pe această piaţă a tabletelor sunt două crize.

Nu spun că tableta făcută de braşovenii de la Allview se poate bate de la egal la egal tocmai cu iPad. Păi ce Loganul s-a bătut cu Merţanul? Pentru a ajunge o maşină atât de bine vândută, Logan a avut în spate maşinăria de marketing a brandului Renault. Românii care fac tableta Allview nu au aşa ceva, însă genul de tabletă pe care îl produc ei ar putea reprezenta viitorul. Cu o condiţie importantă: un factor ridicat de distracţie. Pentru că nu trebuie să uităm: utilitatea practică a unei tablete este redusă. O tabletă este un mijloc de divertisment, iar deocamdată aparatul celor de la Allview este destul de departe de iPad atunci când vine vorba de exeprienţa vizuală şi tactilă. Însă, cu o versiune ceva mai nouă de Android, cu un design ceva mai rafinat, o tabletă nu foarte puternică, dar suficient de ieftină poate face minuni, sau cel puţin îi poate forţa pe toţi ceilalţi să scadă preţurile. Pe scurt, ar genera competiţie.

Dacă aş fi Samsung, acum i-aş cumpăra pe braşoveni.