O decizie cam… aeriană

de Moise Guran

Isterie mare în lumea finanţelor româneşti, după ce guvernul a luat decizia strategică de a vinde pe bursă 20% din acţiunile companiei TAROM. Lihniţi după foamea de patru ani în care nu s-a mai făcut nici o listare serioasă cu excepţia Fondului Proprietatea, brokerii zâmbesc frumos şi susţin că idee mai bună pentru TAROM decât listarea la bursă nici nu există. Toţi cei care dau acum declaraţii binevoitoare pe la televizor, se gândesc în primul rând la obiectul muncii lor căci mă îndoiesc că un broker poate fi la fel de aerian precum un politician care se entuziasmează la gândul că cineva ar putea cumpăra acţiuni TAROM la bursă. Compania românească este în acest moment pur şi simplu nelistabilă căci vine după trei ani slabi, dintre care ultimii doi catastrofali. La fel ca şi CFR-ul dar la o altă scară, TAROM-ul zboară cu avioanele pe jumătate goale chiar dacă numărul pasagerilor este în uşoară creştere. A fost lovit crunt de intrarea companiilor low-cost şi nu şi-a mai revenit niciodată după aceea. Dacă TAROM era privatizat în urmă cu zece ani, când tot pe pierderi era, probabil un management privat s-ar fi putut adapta la noile condiţii de piaţă. Aşa, piloţii sunt mai interesaţi de jocurile politice decât de radarul de bord, căci politicul dictează cam tot ce se întâmplă în această companie.

Una peste alta este de remarcat faptul că guvernul nu a decis şi când se va face listarea companiei TAROM. Dacă s-ar face mâine probabil acţiunile nu s-ar da nici gratis. Cu 80 de milioane de euro pierderi pe anul trecut TAROM este pur şi simplu nevandabil. Decizia de listare este bună dar mai aşa.. peste un an doi şi atunci numai dacă TAROM poate oferi o perspectivă de profit.

După răsunătorul şi recentul eşec al ofertei pentru Petrom, cei de la Guvern ar trebui poate să mai şi judece ordinele venite de la FMI. Cine şi-a imaginat că vânzarea pe Bursă a 20% din capitalul TAROM ar putea astupa găurile din bugetul companiei habar nu are că cei care vin cu bani la bursă în general nu sunt atât de proşti încât să-i bage în găuri.