Dresoarea de fantome

de Moise Guran

De ce n-ar fi pus Nicolae Ceauşescu să facă bani pentru ţara pe care a condus-o? Doar pentru că dictatorul comunist ura capitalismul? Sau pentru că în lungile şi imposibilele sale discursuri de la tribuna partidului, Ceauşescu se pronunţa în mod repetat pentru încetarea exploatării omului de către om?

Elena Udrea s-a gândit că ar putea atrage turişti organizând un circuit tematic Nicolae Ceauşescu, cu pornire de la casa părintească de la Scorniceşti şi cu punct final la zidul unităţii militare din Târgovişte unde cuplul Ceauşescu a fost executat. Uşor de zis! Un circuit tematic presupune însă întotdeauna o poveste, poate chiar o legendă şi… ceva de arătat. Ceva mai mult decât un zid ciuruit.

Ideea exploatării lui Ceauşescu nu este deloc rea dar ea presupune multă deschidere la cap şi o abordare care poate redeschide unele răni ale acestei naţiuni. Ceauşescu nu este Dracula, dar poate deveni.

Dacă aduci un turist occidental şi îi dai drept ghid de exemplu o tânără înbrăcată în costum de pionier, turistul nu va înţelege exact care erau crimele regimului comunist şi pentru ce anume a fost executat Ceauşescu. Dacă vrei să restabileşti adevărul istoric şi să spui cam cum a fost la Revoluţie, cine pe cine a împuşcat şi de ce au mai murit oameni şi după fuga lui Ceauşescu s-ar putea să relansezi o dezbatere fără sfârşit în societatea românească. S-ar putea de asemenea să relansezi cultul unei personalităţi care a marcat mai multe generaţii.

În nici un caz nu poate fi asta intenţia Elenei Udrea. Doamna ministru vrea să îl pună pe fostul dictator să facă bani pentru ţară şi culmea, singura soluţie care n-ar da dureri de cap nimănui ar fi kitsch-ul. Un Ceauşescu amuzant, penibil şi în acelaşi timp înfiorător cam cât o parodie horror. Dar această idee a fost deja aplicată cam fără succes de Dinel Staicu, fostul plutonier de miliţie devenit miliardar de carton. Parcul RSR în care acesta a investit şase milioane de euro între 2001 şi 2004 a funcţionat doar un an de zile iar apoi a fost reprofilat într-un restaurant pentru nunţi şi botezuri.