Economia a frânat puternic
de Moise Guran
Economia a încetinit semnificativ în trimestrul doi şi, chiar dacă nu s-a întors pe minus, tendinţa este evidentă. Singura veste bună de astăzi este că nemţii de exemplu au avut o creştere economică mai mică decât a noastră, în vreme ce francezii au ajuns la performanţa unei creşteri zero. Desigur nici asta nu este propriu-zis o veste bună căci exporturile româneşti evoluează perfect paralel cu economiile vest-europene. Încetinesc Germania şi Franţa, frânează automat şi Dacia la export.
Autorităţile de la Bucureşti ştiau bine că aşa va fi, deci ar fi trebuit să privească atent prin curtea proprie ca să vadă cam cum ar trebui stimulată economia, în lipsa exporturilor ca motor de creştere. În mod evident, cea mai mare problemă a României în acest moment este consumul foarte slab. Românii au sărit dintr-o extremă în alta şi se gândesc acum de 100 de ori până să-şi cumpere o maşină de spălat, una de călcat sau una de mers pe drum. Se gândesc până nu şi-o mai cumpără. Manualele de economie spun că acesta era momentul optim pentru o intervenţie a statului prin scăderea taxelor pe consum. TVA-ul, cea mai importantă pentru ele, a crescut exact acum un an şi, din păcate, autorităţile noastre nu au luat în calcul nici măcar reducerea lui punctuală pentru anumite produse. Şi consumul de alimente este scăzut iar la producţia agricolă din acest an exista o bună şansă ca românii să mănânce mai puţine alimente din import şi mai multe din intern.
Pur şi simplu statul are probleme mai mari acum pe cap decât stimularea economiei. Mai rămâne în joc un alt actor important care poate şi, cel mai probabil o va şi face prin mijloacele sale. Banca Naţională poate reduce dobânzile pentru a stimula creditarea şi deci în final consumul. Dar cel mai probabil nu va face asta decât la sfârşitul anului şi numai dacă inflaţia rămâne pe la 4%. Până atunci BNR mai are pârghia stimulării exporturilor printr-un curs mai mare pentru euro. Nu a mai apelat demult la ea, căci lui Isărescu nu îi place. Dar creşterea euro produce efecte imediat. Din păcate nu numai asupra exporturilor ci şi asupra preţurilor din România.