Nu luaţi decizii în panică

de Moise Guran

După o săptămână de coşmar trebuie că toţi cei care au credite în franci elveţieni s-au gândit să refinanţeze. Pentru bancherii din România asta ar însemna pomană curată, căci altfel de credite în afara celor de refinanţare nu prea mai dau. În plus, dacă vrei să refinanţezi înseamnă că eşti om onest şi vrei să plăteşti. Eşti aşadar bun platnic şi asta contează cel mai mult.

Dacă eşti printre nefericiţii crizei financiare, înainte de a face acest pas trebuie să aveţi în vedere un lucru – în momentul în care refinanţezi creditul în franci la un curs de 4 lei, cimentezi practic valoarea creditului în acest moment de vârf. Dacă francul elveţian va continua să crească probabil te vei felicita pentru decizie, dar dacă va începe să scadă te vei zgârâia pe ochi. Decizia unui credit ipotecar pe termen lung este una pentru 20-30 de ani aşa că ai face bine să nu iei o hotărâre în panică, nu fără să-ţi faci câteva calcule.

Să presupunem că ai un credit de 50 de mii de franci elveţieni şi mai ai de plată 20 de ani la el. Acum cursul este aproape 4 lei pentru un franc ceea ce înseamnă aproape dublu faţă de valoare de acum patru ani. Dacă faci acum refinanţare în lei vei plăti însă o rată şi mai mare, căci dobânzile la lei sunt duble. Asta înseamnă că te vei putea felicita doar dacă francul va sări de la 4 lei, cât este acum, până la 5,5 – 6 lei. Abia atunci rata la creditul de refinanţare va fi mai mică decât cea pe care o plăteşti acum în franci. Sigur, creşterea francului în continuare nu este tocmai imposibilă, dar mă tem că nu vei avea posibilitatea să te feliciţi foarte curând pentru decizia de a refinanţa creditul în franci. Ideea este să fii conştient de decizia pe care o iei, căci tu eşti cel care ţi-ai decis sclavia financiară şi tot tu vei plăti ratele, indiferent că ele sunt în franci, euro sau lei.

Mai înţelept mi se pare să încerci să negociezi cu banca şi să obţii eventual o eşalonare pe o perioadă mai mare, o reducere temporară a dobânzii sau chiar o perioadă de graţie în care să plăteşti doar dobânda. În acest fel îţi acorzi un respiro, adică o perioadă în care să poţi pune deoparte o sumă de bani pentru astfel de perioade negre. Şi nu uita, cel mai bun credit este acela pe care nu l-ai făcut.