Ironia schimbului de roluri

de Moise Guran

Dumnezeu nu bate niciodată cu parul, iar dacă vedeţi zilele astea la televizor oameni cu pari în mână pe străzile Londrei, să ştiţi că nu, nu ei reprezintă mânia lui Dumnezeu. Dar tabloidele londoneze, cele care acum un an de exemplu băgau spaima în englezi spunându-le despre hoardele de români, bulgari şi polonezi ce le vor lua locurile de muncă, sunt pline azi de poveşti cu eroi ai comunităţii de imigranţi din Anglia.

Aceştia sunt oameni modeşti care nu se droghează, nu trăiesc din ajutoare sociale ci din muncă grea, strâng ban pe ban, iar atunci când huliganii au început să incendieze cartiere, au fost primii care au ieşit şi au organizat apărarea. Nu, poate nu neapărat din simţ civic ci pentru că agoniseala lor este făcută pe o pâine mult mai amară decât cea cetăţeanului englez pur sânge. Altfel spus imigranţii au ce apăra şi unii dintre ei au murit făcând asta.

Aparent fără nici o jenă, aparent fără a-şi mai aminti deloc faptul că au stârnit societatea britanică împotriva lor acum nici un an, tabloidele britanice le folosesc din nou imaginea, de data asta tocmai pentru a trezi spiritul civic al britanicului. Visul societăţii multiculturale britanice a renăscut spune presa, căci la fel cum imigranţii merg să muncească acolo unde cetăţenii preferă să nu o facă, acum tot ei au dat primii piepit cu drogaţii periferiilor britanice. Halal multiculturalism! Este mai degrabă o ironie.

Şi tot oarecum ironic, Iranul şi Libia lui Gaddafi au cerut guvernului britanic să nu reprime demonstraţiile de stradă că n-ar fi democratic, nu-i aşa? Este o trimitere plină de sarcasm la poziţia pe care englezii au avut-o în timpul răscoalelor din aceste ţări. Care este diferenţa dintre un drogat care sparge geamul unei prăvălii din Totenham şi un luptător pentru libertate ce dă cu pietre în ministerul petrolului de la Tripoli? Aparent niciuna. De sus din avioanele NATO cel puţin, greu s-ar putea sesiza…

Deocamdată nici NATO nici SUA nu au de gând să dea lovituri aeriene împotriva guvernului de la Londra.