America nu negociază cu teroriştii

Barak Obama a trimis Wall Street-ul la plimbare. Într-un moment de mare gălăgie, într-un moment în care toată lumea ţipă criză-criză, iar speculatorii aşteptau din nou pomeni, administraţia americană a ales să dea un mesaj nespus. Barak a promis lumii că America nu va intra în recesiune şi… cam atât. Cum, nici un bail out? Nici un program de refinanţare şi calmare a pieţelor? Nu! Pentru prima dată discursul preşedintelui a făcut numitelor pieţe mai mult rău decât bine.

Aşa numita criză are câteva ciudăţenii ce scapă publicului larg. Ea vine într-un moment în care companiile anunţau profituri ce nu mai lăsau loc de vreun dubiu în privinţa sfârşitului crizei economice. Gălăgia creată de scăderea ratingului Statelor Unite, panica indusă de cei care apar la televizor şi legarea forţată a unei noi recesiuni mondiale de o corecţie la bursă este destul de artificială. Pieţele care învârt şi plasează bani în diferite produse ce în final finanţează companii şi activităţi, au ajuns să se creadă economia însăşi. Lovit de un soi de vertij al importanţei sale globale, un speculator ce vinde sau cumpără o acţiune la o fabrică de mobilă de exemplu se crede cu mult mai important decât cel care bate cuie cu ciocanul în mobila respectivă, uitând că fără mobilă nici el nu mai are suportul muncii.

După modelul exersat în 2008, Wall Street-ul aştepta de la administraţia americană o altă promisiune că într-o formă sau alta Barak îi va introduce importantului speculator o bancnotă verde în buzunar, pentru a-l calma, pentru a-l convinge că nu trebuie să vândă acţiunile fabricii de mobilă şi pentru a face astfel să nu-l lase şomer pe cel care bate cuie cu ciocanul. Simţind acest şantaj Obama a preferat să declare doar că guvernul Statelor Unite se apucă de programe pentru crearea de noi locuri de muncă.

Mesajul său nespus pentru speculatorul important a fost – mă interesează mai mult cel care dă cu ciocanul căci el este economia reală nu tu, iar de această dată nu te voi lăsa să îl trimiţi tu în recesiune.

De data asta America şi-a amintit de vechiul principiu potrivit căruia niciodată nu trebuie să negociezi cu teroriştii.