O FURTUNĂ ÎNTR-UN PAHAR CU APĂ NU MAI ERA SUFICIENTĂ…

de Moise Guran

Urât! Acesta zic eu este cel mai potrivit cuvânt pentru ceea ce s-a întâmplat pe pieţele europene în ultimele zile. A fost Grecia şi a trecut. Cum, necum s-a rezolvat. Adică s-a amânat. Bunicuţa Merkel a convins bancherii să rostogolească o parte a datoriilor. Lumea se calmase iar atacul evident asupra zonei euro părea să eşueze din nou. Atunci a venit Moody’s şi a zis pe noi să ne scuzaţi dar Portugalia este junk. O dăm jos patru trepte dintr-un foc. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva nici măcar bunicuţa Merkel. Cum adică patru trepte dintr-o dată, nu s-a mai pomenit aşa ceva în istorie a zis ea siderată ne mai apucând nici să-i pocnească în cap cu poşeta pe aceşti golani ai lumii financiare…. Se poate au zis cei de la Moody’s dar nici rostogolirea unui stat membru al zonei euro nu s-a mai văzut. Pentru că, vedeţi dvs, doamna Merkel, noi ne aşteptam să plătiţi datoriile Greciei, dar dumneavoastră nu aţi făcut asta ci le-aţi rostogolit. E faliment? Nu. Dar tehnic este ca şi cum ar fi fost. Păi dacă o ţară euro este ca şi cum ar fi fost lăsată în faliment nici o altă ţară membră a zonei euro nu merită mult mai mult decât junk, că toate sunt datoare vândute. Ia să mai aplicăm un pumn în bot şi Irlandei ca să vedem acum ce mai ziceţi doamna mamaia Merkel? Dar de golanul de Berlusconi ce părere aveţi?

Şi uite aşa a fost relansată criza euro. Aşa a ajuns Portugalia să aibă un rating sub cel al României. (Între noi fie vorba Moody’s este agenţia drăguţă, singura de altfel, care nu a retrogradat la junk ratingul României pe perioada crizei. Bănuiala mea este că ai noştri i-au plătit pentru asta)

Acum să încercăm să şi înţelegem ceva…

Deci ce se va întâmpla mai departe? Moare euro? NU CRED. Acesta este cel mai dur atac, eu zic însă că este ultimul. Înainte de criza euro aceasta este criza agenţiilor de rating ca instrumente ale unei forţe oculte. Este arma nucleară folosită într-un război financiar. Efectele economice vor fi, zic eu, minime. Cele financiare… Poate din astea vor fi, dar cu efect temporar.

Când scapi un pahar din mână iar acesta se sparge ai sentimentul că ai provocat un dezastru. Este doar un pahar spart. Un pahar cu apă în care o furtună nu a mai fost suficientă.