Cresc dobânzile la Euro!

Banca Centrală Europeană a crescut din nou dobânda de referinţă iar asta a ridicat Euribor-ul la aproape 1,6%. Dacă aveţi credit ipotecar în valută cu dobânda legată de Euribor o să simţiţi o creştere la rata din septembrie. Până atunci nu este exclus ca BCE să mai ridice o dată dobânda şi nu vreau să vă sperii, dar sunt şanse să plătiţi la toamnă o rată mai mare cu câteva sute de lei. Asta dacă nu cumva leul se dă viteaz peste vară şi împinge în jos cursul euro. Istoria dar şi condiţiile de acum de la noi ne arată că da, există şi o astfel de şansă.

Din această lună inflaţia anualizată ar trebui să scadă de la lună la lună, asta pentru simplul motiv că anul trecut, după majorarea TVA-ului preţurile au crescut în mai multe valuri. O producţie agricolă bună, cum se şi prefigurează ar ajuta şi preţurile alimentelor să rămână la nivele actuale sau chiar să mai scadă.

Pistonul economiei pare să fi depăşit punctul mort superior din al doilea trimestru, atunci când industria şi exporturile păreau că nu mai pot creşte foarte mult, extenuate după efortul făcut în doi ani de criză. Dacă statul nu mai bulversează economia cu creşteri de taxe sau alte şocuri există o şansă bună ca raportul euro/leu să scadă înapoi spre 4,1 sau chiar sub acest nivel. Aceasta este o perspectivă pe termen scurt, de o lună, două. Ce se va întâmpla din toamna este mai greu de spus şi, revenind la creditul pe care poate îl aveţi în valută, cam acum este momentul să vă gândiţi la rostogolirea lui. Nu de altceva dar dacă lucrurile merg bine în toată Europa foarte probabil Banca Centrală Europeană nu se va opri cu dobânda de referinţă la 1,5. Semnele inflaţiei sunt puternice în Germania iar Germania nu stă prea mult la discuţii când vine vorba de creşterea preţurilor. Va face mari presiuni pentru creşterea dobânzilor şi asta se va reflecta asupra dumneavoastră plătitorul de rate în euro.