Cât costă, de fapt, Bacul

de Moise Guran

Dacă vrei să-ţi faci copilul inginer foarte probabil l-ai dat la mate-fizică. Dacă i-ai pus pregătire la matematică probabil te-a usturat buzunarul căci o şedinţă de două ore costă cam 50 de lei. Pentru politehnică îi trebuie şi fizica aşa că ai mai scos 30 de lei pe săptămână şi pentru asta. Sigur, limba română nu îi trebuie la admitere dar dacă ai prevăzut că va avea capcane la bac şi i-ai pus pregătire pentru asta ai mai scos din buzunar 35 de lei pe săptămână. Bravo! Ca părinte trebuie să fii mulţumit. Excluzând sărbătorile legale ai cheltuit în ultimul an numai pentru pregătirea particulară a copilului tău peste 3500 de lei.

Vi s-a părut mult 3500 de lei? Aflaţi că acestea sunt scorurile pentru judeţul Suceava, cel aflat pe primul loc în topul promovabilităţii la bacalaureat. La Giurgiu o fi mai ieftin? Nu de alata dar Giurgiu a ieşit pe ultimul loc cu o rată de doar 20% promovaţi la BAC.
Să zicem că nu vrei să-ţi faci copilul inginer… Să zicem că vrei să-l faci jurnalist, profesor de română sau cititor de prompter. La limbi străine tarifele de pregătire particulară sunt ceva mai mici, dar tot scoţi din buzunar 3000 de lei dacă îi pui pregătire doar în clasa a XII-a.

La Bucureşti, unde rata de promovabilitate este sub media naţională te costă cam 4600 de lei pregătirea particulară pe disciplinele de uman şi aproape 5000 de lei pentru pregătirea copilului la disciplinele de real.

A luat bacul? Felicitări dacă l-a luat. Dar dacă nu l-a luat? Ce te faci? Te duci peste profesorii pe care i-ai umflat de bani şi care în general sunt aceeaşi cu cei cu care face ore la şcoală. Îi întrebi de sănătate? Nu. N-ai nici un contract cu ei. Şcoala este prima lecţie despre o societate cu răspundere limitată. Societatea românească.