Un alt talk-show… în direct de la Cotroceni. Nimic mai mult.

de Moise Guran

Victor Ponta şi Crin Antonescu au jucat la Cotroceni şarada cu poliţistul cel bun şi poliţistul cel rău. Antonescu l-a luat foarte direct pe Băsescu, frăgezindu-l cu câteva vorbe grele, în vreme ce Ponta, poliţistul cel bun, i-a propus un plan – zice domnu Preşedinte, revizuim şi Constituţia şi facem şi reorganizare administrativă cum vrei matale până la anul în aprilie, cu condiţia să-l schimbi pe Boc cu un guvern de tehnocraţi care să pregătească alegeri parlamentare anticipate la finalul lunii noiembrie a acestui an.

Din păcate propunerea cu alegerile anticipate nu poate fi considerată foarte serioasă, căci, luând în calcul doar termenele pentru căderea guvernului de două ori, plus timpul legal pentru campanie electorală şi acest an devine cam strâmt.

Mai pe seară Băsescu a ieşit şi el punctând prostia cu anticipatele şi arătând încă o dată, nu-i aşa, cât de imaturi sunt Ponta şi Antonescu. I-a fost simplu aşa. Vroia să se înţeleagă cu ei? Nu prea cred. Vroia să se înţeleagă în aceeaşi măsură în care vroiau şi ei să se înţeleagă cu el.

Dar celelalte propuneri ale USL? Celelalte nu numai că fuseseră deja acceptate de Traian Băsescu, dar desfiinţau chiar şi prostia cu anticipatele. Ce naibii ar fi fost “un comitet de criză Putere-Opoziţie-BNR, care să sprijine un guvern de tehnocraţi” dacă nu o nouă majoritate parlamentară? Ba chiar una de uniune, aşa cum îi stă bine unei naţii cu bărbaţi politici maturi, în momente grele pentru ţară. Şi dacă un astfel de “comitet” ar fi funcţionat ca o majoritate parlamentară, cine ar mai fi avut nevoie de anticipate?

Băsescu putea să vadă partea plină a paharului în propunerile USL şi să se gândească la mine, cetăţeanul, cel în numele căruia cere el reorganizare administrativă şi deficit de 3% din PIB. A preferat încă o dată să le-o tragă.

La Cotroceni n-a fost azi decât un alt talk-show cu ţâpurituri. Cam la atât se pricep bărbaţii politici ai naţiei.