DEZBATERE CONSTITUŢIONALĂ

Dintr-o dezbatere pe acest blog mi-a venit o idee de dezbatere naţională, economică şi constituţională.
Deficitul de 3% din PIB impus prin Constituţie este bun zic eu, pentru că el limitează posibilitatea unei generaţii de a-şi finanţa lenea pe spinarea generaţiilor următoare. Din perspectivă istorică sună bine, dar practica ne omoară iar eu vă propun azi un exerciţiu foarte practic.

DATELE PROBLEMEI
ANUL 2009
Criză financiară, bancheri opăriţi, prin Europa nu mai cumpără nimeni nimic decât chinezii, statul român intră în acest an cu un aparat bugetar uriaş şi un deficit pe măsură. Ceea ce vedeţi este execuţia bugetului, deci ceea ce a reuşit boc să facă. La începutul anului lucrurile arătau şi mai periculos căci guvernanţii noştrii nu anticipau de exemplu faptul că veniturile statului aveau să scadă cam cu 5%. Guvernul României a împrumutat aşadar 9 miliarde de euro.

PE NOILE REGULI

Ar fi avut voie să împrumute doar 4 miliarde de euro. Dacă mai scazi dobânzile şi ratele pentru împrumuturile rostogolite spaţiul de manevră s-ar fi redus undeva la 2,5 mld euro.
Acum haideţi să încercăm să găsim soluţii. Puneţi-vă în locul unui premier aflat într-o astfel de situaţie cu o constrângere suplimentară, cea privind limitarea deficitului şi daţi idei.

P.S.
Aş aprecia mai mult chestii concrete decât vrăjeli de genul “să nu se mai fure, să tăiem lefurile parlamentarilor, să se reducă evaziunea fiscală” sau alte chestiuni care sigur, sunt de dorit dar fiind greu de atins eu le introduc la categoria gargară televizată.