Aş vrea să critic, dar nu ştiu ce!

de Călin Nicolescu

Ideea reorganizării administrative a României a aprins imaginaţia politicienilor şi a mediilor de informare. Declaraţiile contradictorii şi sentinţele fără drept de apel au acaparat iar dezbaterea publică. Opiniile pro, dar mai ales contra, abundă. Business as usual!

De curiozitate, am selectat câteva dintre argumentele lansate de partizanii şi opozanţii acestei propuneri.

Bunăoară, să începem chiar cu declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, cel care a şi lansat pe orbită ipoteza: „Nu se poate privi la o dezvoltare raţională a României în unităţi administrative atât de mici, iar modul cum se utilizează banii europeni pe proiecte foarte mici în interiorul unui judeţ nu este nimic altceva decât ineficienţa utilizării banilor europeni”. Cu alte cuvinte, România nu se dezvoltă raţional pentru că se fac, spre exemplu, staţii de epurare care să deservească câte un singur oraş, în loc să deservească 100 de localităţi, întinse probabil pe aria a 5 judeţe! Fără să fiu inginer, atâta lucru pot să înţeleg şi eu – asta-i o poveste de adormit copiii, imposibilă din punct de vedere tehnic. Iar fondurile europene nu sunt condiţionate sub nici o formă de graniţele actuale ale judeţelor ţării.

„Riscul este să răvăşească toată România. Nu atac ideea ca atare, ci faptul că se grăbeşte acest proces, care este cel mai complicat posibil proces administrativ. (…) Va duce la un haos generalizat. Poate că Traian Băsescu nu este corect informat de existenţa altor posibilităţi. (…) Pe fond, afirmaţiile lui Traian Băsescu sunt corecte, dar procedura nu este bună„, a replicat secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. În ce fel se răvăşeşte ţara? Se mută Braşovul la Constanţa? Mai zice liderul social-democrat ca ideea e bună, dar procedura nu! Care procedură? De ce e bună? Haosul de ce se va produce şi poate ştie Dragnea cum să-l evităm!?

„Judeţele Covasna, Harghita şi Mureş nu au ce să caute în aceeaşi regiune cu Braşov sau Sibiu, nu au nimic în comun. O astfel de reorganizare regională contrazice toate principiile dezvoltării regionale„, ne transmite Antal Arpad, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe. De ce? Le face greaţă? Care principii sunt contrazise?

„La nivel de judeţe există un blocaj privind dezvoltarea economică. (…) Încă nu se poate investi pentru că investiţiile mari se fac pe suprafeţe mari, mă refer la investiţii în infrastructura rutieră sau investiţiile de mediu”, a declarat şi ministrul de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu. Fals. Uniunea Europeană chiar şi-a gândit sistemul de alocarea fondurilor pe regiuni de dezvoltare, fără nici o restricţie de genul invocat de Ialomiţianu.

„Nu ştiu care sunt costurile, dar democraţia este scumpă. Indiferent de cât costă, cetăţenii trebuie consultaţi, nu putem face cum vor muşchii celor de la Guvern. Nu am niciun dubiu că cetăţenii vor spune că nu sunt de acord cu desfiinţarea judeţelor„, a declarat şi preşedintele CJ Vrancea, PSD-istul Marian Oprişan. Ăsta-i un exemplu de sinceritate dusă la ridicol, unde politicianul nu numai că-şi clamează ignoranţa, dar are şi opinii definitive ca urmare a lipsei sale de cunoştinţe.

Şi exemplele ar putea continua la nesfârşit, dar nu ăsta-i scopul meu. Ceea ce vreau să remarc este lipsa oricărei consistenţe a dezbaterii. Ni se propune o reorganizare administrativă fără să ne spună cineva la ce ne serveşte! Cu cât scade numărul birocraţilor pe care trebuie să-i susţinem? Ce economie financiară se face? Se împuţinează, de exemplu, administraţiile financiare locale şi oamenii trebuie sa facă drumuri mai lungi ca să-şi achite dările sau să-şi scoată o adeverinţă? Trebuie sau nu preschimbate documentele la momentul reorganizării sau rămân valabile până la expirare?

De partea cealaltă, ni se cere să refuzăm fără să ştim ce! De dragul unei bătăiţe de imagine pe care unii le-ar trage-o altora! Pentru că, nu-i aşa, ceea ce ne frământă pe noi, electoratul, este ca Vanghelie s-o calce în picioare pe Udrea. Să te ţii satisfacţii personale!

Care sunt argumentele? Ele lipsesc cu desăvârşire. Ceea ce avem este o hemoragie de afirmaţii are unor oameni care, se vede treaba, nu ştiu nici ce susţin dar nici ce resping, dar au opinii neclintite în materie! Aşa arată societatea noastră de astăzi.

Personal, aş vrea şi eu să critic, dar nu ştiu ce!