Revenire sau stagnare?

de Moise Guran

Acum că am ieşit oficial din recesiune sunt puţine detalii care mai contează. Statistica a corectat cu plus estimarea privind creşterea PIB-ului în primul trimestru iar prognoza îndrăzneşte acum să spere că în anul de graţie 2011 creşterea economică nu va fi de 1,5% ci de 2%.

Însă o veche vorbă românească spune să nu zici hop până nu sari pârleazul. O privire atentă pe datele de la statistică arată că majorarea TVA-ului este ea însăşi responsabilă de aproape jumătate din creşterea economică. Ştiu sună aberant, căci consumul, o parte imporatantă a economiei, a fost pur şi simplu gâtuit de acea creştere a TVA-ului. Dar în calculul PIB-ului intră şi taxele pe produs şi de acum problema nu este unde ajunge creşterea economică ci cât de iluzorie este ea. Nu de alta, dar din trimestrul al treilea această scamatorie statistică nu va mai ajuta autorităţile să se bată cu pumnul în piept că au scos economia din recesiune. Pe de altă parte, industria, celălalt motor de creştere al economiei româneşti, dă semne clare de oboseală şi, în aprilie, a înregistrat chiar o scădere faţă de luna anterioară. Este posibil ca ea să nu mai contribuie pozitiv la PIB încă din al doilea trimestru al acestui an.

Altfel spus, nu este exclus ca după două trimestre de creştere, din care unul de creştere anemică, economia să treacă din nou pe minus din această vară sau poate din toamnă. Pur şi simplu ea nu are suflu suficient şi chiar dacă va rămâne pe plus, fără o revenire a consumului e mare minune dacă la finalul anului autorităţile vor putea anunţa o creştere de 1,5-2%.
Cel mai probabil guvernanţiii s-au grăbit cu ieşirea din recesiune. Un cuvânt mai corect acum pentru realitatea economică românească ar fi fost STAGNARE.