Igaş – restructurări în frigider

de Moise Guran

Tăierea salariilor poliţiştilor cu 35% a picat ca un şoc. Şepcile aruncate anul trecut pe peluza de la Cotroceni parc-au alunecat uşor mai spre ceafă, lăsând loc unei mâini tremurânde ce a scărpinat neîncrezătoare creştetul capului de purtător… Păi n-am zis c-am scăpat? Alaltăieri când a picat legea de reorganizare a MAI-ului în Parlament, n-a fost cu adevărat o victorie, a noastră a organelor ce apărăm cetăţenii de infractori? Ei bine nu!

Câteva ore mai târziu, ministrul Traian Igaş ieşea la declaraţii şi explicaţii. Toată suflarea purtătoare de uniformă din ministerul de interne aflase deja vestea. Cu o voce ezitantă şi câteva dezacorduri grave ce arătau în primul rând propria emoţie, Igaş a venit cu precizări – se reduce de la 700 la 150 de lei ordinul de hrană pe luna iunie. Din iulie se fac disponibilizări, iar poliţiştii îşi vor recupera luna viitoare cura de slăbire de luna aceasta. Este doar un împrumut pe care statul îl face din frigiderul poliţistului, un artificiu de aritmetică bugetară prin care guvernul se închide bine cu deficitul pe primul semestru pentru a mai primi o bătaie aprobatoare pe spate de la FMI.

Dar pentru Igaş restructurarea aleasă este oricum cea mai proastă soluţie. Poliţistul nu va face foamea. El are pistol şi, mai important, are chitanţier de amenzi. El reprezintă autoritatea directă asupra cetăţeanului iar în luna iunie nu va da mai multe amenzi, chiar dacă va deveni mai ameninţător în privinţa lor.

Amenda poate fi sursă la bugetul de stat iar ameninţarea ei resursă către frigiderul organului. În luna iulie poliţistul se va hrăni din şpagă. Şi cel care lua până acum, dar şi cel care încă nu învăţase cum e să fii băiat rău în uniformă de băiat bun. Le va da banii înapoi în iulie? Degeaba, va fi prea târziu. O dată hoţ, pentru totdeauna hoţ! Poliţiştii ştiu acest principiu. Igaş nu. Igaş nu înţelege nimic din Ministerul de Interne.