CONSTITUŢIA? CARE CONSTITUŢIE?

de Moise Guran

Propunerea lui Traian Băsescu de modificare a Constituţiei a primit imediat o replică de neimplicare din partea partidelor de Opoziţie. Liderii acestora consideră demersul lui Traian Băsescu o petardă menită a distrage atenţia de la problemele de zi cu zi ale românilor. Probabil că aşa şi este căci în discursul de ieri preşedintele a precizat că Parlamentul are un an la dispoziţie pentru modificarea Constituţiei. Asocierea alegerilor de anul viitor cu un eventual referendum pentru aprobarea noii Constituţii chiar că ar afeca o dezbatere corectă atât pe marginea Constituţiei cât şi pe marginea programelor electorale. Vom fi tentaţi să votăm candidaţii în funcţie de poziţionarea lor faţă de legea ilicitului, faţă de limitarea cheltuielilor statului, sau de reducerea numărului de parlamentari.

Totuşi, nu mă pot abţine să nu observ faptul că în acest moment partidele politice chiar nu au nimic altceva mai bun de făcut. Care sunt marile probleme curente de la care nu vor politicienii să fie distraşi? Parlamentul discută numai legi lipsite de importanţă căci pe celelalte Emil Boc le aduce pe calea asumării răspunderii. În acelaşi timp absenteismul în Parlament a atins cote record iar activitatea Parlamentară s-a transferat pe la dezbaterile tv. În haosul general, doar Ion Iliescu, probabil cel mai lucid dintre politicienii din România, a observat faptul că preşedintele nu poate avea de capul lui iniţiativa modificării Constituţiei, ci el trebuie doar în mod formal să facă asta dând curs unor propuneri venite fie de la guvern, fie de la parlamentari, fie de la cetăţeni. Sigur Guvernul a făcut demersurile dar Traian Băsescu chiar a luat-o foarte personal. Sunt modificările lui, venite din experienţa lui, inclusiv din cea legată de suspendarea din 2007.

Aşa şi? Eu, cetăţeanul ce ar trebui să fac? Eu cel împărţit între fumigenele perverse ale lui Traian Băsescu şi fandările impotente ale Opoziţiei, eu cel chiar interesat de schimbarea Constituţiei, eu ce ar trebui să fac?