Conflict la vârf în sănătate

de Moise Guran

Ministrul Sănătăţii şi şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au intrat în conflict după ce instituţia cu banii a trimis în sistem un nou regulament după care medicii ar trebui să facă internările în spitale. Cseke Atilla a declarat imediat că nu aprobă noile criterii, de care de altfel nici nu avea cunoştiinţă. De câte ori mai vin astfel de reguli şi regulamente de la Casa naţională de Asigurări de Sănătate medicii îşi fac cruce. Nu de altceva dar ei sunt cei care, aflaţi în faţa unui pacient, riscă o acuzaţie de malpraxis dacă de exemplu nu au putut să-l interneze pe om pentru investigaţii mai amănunţite şi au pus un diagnostic greşit. Omul pleacă de la spital pe picioarele lui pentru că n-a avut cinci zile febră cum scrie la regulament şi până a doua zi moare de septicemie. Pe de altă parte, dacă medicul decide totuşi să încalce regulamentul Casei şi internează un pacient care se dovedeşte apoi mai sănătos decât părea, riscă să plătească din buzunarul propriu spitalizarea omului.

Pe de altă parte acesta este primul semn de viaţă, după mult timp de comă, al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate. Aceasta este într-o criză financiară uriaşă, mai ales o dată cu dezvoltarea sistemului privat de sănătate.

Dacă un spital public rămâne fără bani de medicamente, antibiotice şi aţă cirurgicală medicul ridică din umeri şi îl trimite pe pacient să le cumpere. La spitalul privat nu se va întâmpla niciodată asta. Pacientul primeşte absolut tot ce are nevoie iar spitalul trimite factura spre decontare Casei. Dacă statul nu plăteşte el va fi dat în judecată şi constrâns.

Ministrul Cseke s-a supărat degeaba pe Casă. Reforma sa a creat mult spaţiu de dezvoltare sistemului privat şi acesta ar putea fi un lucru bun. Însă în lipsa unor reglementări clare, reforma neterminată a lui Cseke se poate transforma într-un dezastru financiar.