Un meci, o cupă, multe milioane

Diseară e noaptea cea mare, spunea cândva spotul publicitar al unei beri care sponsoriza pe atunci Champions League. De fapt, ca să vedem esența Ligii Campionilor e suficient să ne uităm la sponsori: un producător de bere, care stinge setea și pasiunile suporterilor, o firmă producătoare de televizoare, că doar Liga este un uriaș eveniment mediatic și, nu în ultimul rând, o bancă și un producător de carduri bancare, pentru că, oricât ar fi încercat Platini să se întoarcă spre vremurile de demult ale Cupei Campionilor, Champions League rămâne o competiție a banilor.

Într-adevăr, diseară e noaptea cea mare. Manchester United și FC Barcelona se întâlnesc la Londra în finala Ligii Campionilor începând cu ora 21:45. Nu este orice meci, ci este finala Ligii cu cel mai mare impact financiar din istoria competiției.

În total, potrivit unui calcul făcut de Mastercard, finala de diseară va genera sub o formă sau alta 369 de milioane de euro. Echipa care va câştiga finala, fie că se va numi Barcelona sau Manchester, va primi un impuls economic de 126 de milioane de euro, în această sumă intrând atât premiile băneşti oferite de UEFA, cât şi creşterea valorii jucătorilor, aprecierea drepturilor de difuzare a meciurilor şi valoarea comercială a consolidării reputaţiei şi notorietăţii în perioada următoare.

Ba mai mult, indirect echipa câştigătoare va genera 18 milioane euro în oraşul în care îşi joacă meciurile de acasă, ca urmare a creșterii veniturilor din turism şi a banilor cheltuiți pe plan local. Suporterii vor umple barurile ca să bea de bucurie după finală, apoi se vor duce la stadion pentru a-şi cumpăra tricouri şi suveniruri cu echipa preferată.

Pentru echipa de pe locul doi, impactul economic al participării în finala Ligii va fi ceva mai mic, dar totuși suficient mare: 73 de milioane de euro.

Raportul MasterCard estimează că Londra, oraşul gazdă al finalei de pe stadionul Wembley, va avea şi el parte de un câştig economic de 52 de milioane euro.

Alte 100 de milioane vor fi câștiguri indirecte ale europenilor care nu au legătură directă cu finala, dar care, într-o măsură sau alta sunt afectați de ea.

În paralel cu aceste câştiguri generate de marele meci de diseată, confruntarea dintre Barcelona și Manchester va fi o demonstraţie de forţă financiară.

La valoarea lotului confruntarea este câştigată de Barcelona ai cărui jucători sunt evaluaţi la 554 milioane de euro în timp ce fotbaliştii lui Manchester sunt evaluaţi la 387 de milioane de euro.

La valoarea totală a clubului, Manchester United reuşeşte totuşi să-şi ia revanşa, fiind cotat de revista Forbes la 1,3 miliarde de euro, în timp ce FC Barcelona are o valoare de piaţă de doar 692 de milioane.

Însă tot ce am enumerat mai sus sunt doar cifre. Ceea ce contează până la urmă este spectacolul de pe teren și rezultatul final.

Finala Champions League va fi transmisă în direct de TVR 1. Transmisiunea va începe de la ora 20:45 la mini-studio de la fața locului.