Un program economic cam tabloid

de Moise Guran

După lupte seculare ce au durat aproape un an de zile Uniunea Social Liberală şi-a prezentat programul economic. Sau viziunea economică, sau… vă rog să mă credeţi nici nu ştiu exact cum să îi spun.

În esenţă este vorba de un slide-show de 48 de pagini, din care primele 28 se referă la guvernarea Boc. Asta ca să ştim de unde plecăm. Problema este că prea ştim cu toţii unde am ajuns, dar parcă USL-ul ăsta ar fi trebuit să vină cu soluţii, sau cel puţin cu o încercare mai serioasă de a convinge lumea că au ceva în cap. Anul trecut şi PSD-ul şi PNL-ul chiar au venit cu nişte programe ce încercau să simuleze o evoluţie economică pe nişte soluţii propuse. Între timp cele două platforme s-au dizolvat în acest slide-show din care se vede că s-au negociat la greu câteva concepte în încercare, vorba lui Patriciu, de a amesteca apa cu uleiul.

De exemplu pe o pagină ţi se arată cât de mică este protecţia socială în România iar pe cealaltă cât de mare este povara fiscală. Zici că în tentativa tabloidă de program economic au pus frăţeşte o pagină PSD-ul, o pagină PNL-ul. Şi, dacă de exemplu s-au înţeles să păstreze trei cote diferenţiate de impozitare, dar cea mai mare să fie de 16%, cât actuala cotă unică, dacă s-au înţeles să reducă cu 5% CAS-ul şi să păstreze până în 2016 TVA-ul la 24%, când vine vorba de găsit finanţare pentru toate aceste măsuri ţi se spune sec că ar fi bine să se reducă risipa statului. Mai exact? Mai exact să se taie la jumătate cheltuielile cu achiziţiile de bunuri şi serivicii.

Bine, să se taie… dar cum? Ce înseamnă asta? Câţi bugetari trimiţi acasă în acest fel? Din păcate nici o vorbă despre reducerile de personal din sectorul de stat. Aici trebuie să se fi poticnit negociaerea dintre viziunea socială şi cea liberală. Aşa că s-au mulţumit să o întoarcă din condei. Din păcate, Dinu Patriciu avea dreptate. Dacă amesteci apă cu ulei poţi obţine doar clăbuci.