Ingredientele unui trading de succes

de Andrei Puşcaragiu – Sales&Seminar Expert Deltastock Sucursala Bucureşti

La modul simplist, un investitor de succes pe pieţele financiare este cel care reuşeşte să obţină profit din activitatea investiţională pe care o desfăşoară. Cu alte cuvinte, dacă câştigurile obţinute din investiţiile profitabile depăşesc pierderile survenite în urma operaţiunilor nereuşite, investitorul se poate declara mulţumit. Însă trebuie să mergem mai departe cu analiza şi să luăm în calcul şi alte aspecte precum timpul alocat sau costul de oportunitate reprezentat de randamentele potenţiale care s-ar fi obţinut dacă fondurile alocate pentru investiţii ar fi fost utilizate pentru alte tipuri de plasamente. Având în vedere şi astfel de elemente, un investitor se poate declara cu adevărat satisfăcut dacă rentabilitatea obţinută depăşeşte media randamentelor potenţiale asociate altor tipuri de plasamente şi dacă profiturile realizate, în sumă absolută, justifică timpul total alocat pentru activitatea investiţională.

Am ajuns astfel să definim într-o formă mai completă noţiunea de investitor de succes. Întrebarea care apare acum este ce trebuie să facă fiecare dintre noi pentru a deveni unul? Cum ne dăm seama dacă suntem potriviţi pentru a demara şi desfăşura o activitate investiţională? Ei bine, dacă nu am avut deloc contact cu acest domeniu, nu avem cum să răspundem la aceste întrebări. În cazul în care apetitul nostru faţă de risc se află la un nivel mediu iar gândul că am putea suferi o pierdere din activitatea de tranzacţionare nu ne sperie, nu ne rămâne altceva de făcut decât să testăm domeniul tranzacţionării, fie pe un cont demo (cu bani virtuali) fie pe un cont real, alocând pentru început sume mai mici, care să nu reprezinte un procent important din totalul disponibilităţilor băneşti. Testând, este posibil să descoperim lucruri noi despre comportamentul nostru şi să scoatem la suprafaţă calităţi de care nu eram conştienţi, sau, din contră, slăbiciuni ascunse. Dacă avem capacitatea de a ne păstra calmul când înregistrăm profituri sau pierderi şi nu tranzacţionăm haotic, dacă reuşim să ne stăpânim acţiunile impulsive generate de frica de a pierde sau de lăcomia de a câştiga mai mult, dacă avem o vedere de ansamblu asupra evenimentelor care au loc (şi care mişcă pieţele spre profitu sau pierdere) şi ne păstrăm abilitatea de a interpreta obiectiv diferitele informaţii, dacă suntem dispuşi să alocam timp pentru a acumula cunoştinţe specifice domeniului şi, nu în ultimul rând, dacă activitatea investiţională în sine ni se pare atractivă, atunci şansele noastre de a deveni investitori de succes sporesc.

Procesul nu este unul uşor, însă rezultatul poate fi pe măsura eforturilor depuse: putem descoperi o alternativă de a genera un venit suplimentar sau o soluţie investiţională pentru o parte a fondurilor băneşti de care dispunem.

Învaţă cum să devii un trader de succes. Participă la seminariile online gratuite realizate de Deltastock. Înscrie-te aici

În final, o scurtă precizare: Tranzacţiile cu instrumente financiare în general şi tranzacţiile cu produse derivate şi tranzacţiile în marjă în special, poartă un grad ridicat de risc. Deoarece efectul de levier amplifică atât câştigurile cât şi pierderile. Tranzacţionarea în marjă nu este potrivită pentru oricine.