Românii se întorc spre consum

de Moise Guran

După ce economia s-a urnit pe exporturi de maşini Dacia şi celulare Nokia, mai marii ţării au tras un semnal de alarmă. Repornită în 2009 la fel de abrupt cum a fost oprită în 2008, industria încetineşte şi, dacă nu vrem înapoi în recesiune, ar mai fi nevoie de ceva. Problema este că nu prea ştim exact de ce anume, căci oricât ar ploua Dumnezeu, agricultura României este prea firavă pentru a susţine creşterea economică, iar investiţiile publice au şi ele o sezonalitate mai degrabă legată de ciclurile electorale.

Cât despre consum, el este ca iaurtul celui care s-a ars cu ciorba. Atât economiştii cât şi polticienii se feresc să vorbească despre el ca despre un motor de creştere. Acum toţi susţin că au învăţat ceva din criza economică iar prototipul românului cu trei case, cinci maşini şi 20 de credite nu prea mai este de model.

Dacă e să luăm în calcul doar economiile românilor, băncile de la noi stau pe 25 de miliarde de euro, bani cu care nu prea mai ştiu ce să facă pentru că doar statul îi vrea. Cetăţeanul mediu, aşa cum îl percep statisticile noastre este cel care are şi casă şi maşină şi doar patru din zece români îndeplinesc cumulativ aceste două condiţii. Restul fie nu vor fie nu pot să se încadreze aici. Doar trei din zece români au credit la bancă şi asta arată un potenţial încă foarte mare de creştere al României.

Dacă românii s-au ars cu ciorba prea fierbinte a consumului, creditul are fix aceeaşi vină ca iaurtul, căci ambele sunt acum la o temperatură normală. Cei care suflă în iaurt ar trebui mai bine să îl pună în ciorbă pentru a obţine un rezultat bun şi care nici nu frige.