Rivalitatea coloşilor de la Holywood

de Ionuţ Văcaru

La finele lui 1997 şi începutul lui ’98, când tocmai se pregătea să resusciteze seria de filme Star Wars, George Lucas privea neputincios cum Titanicul lui James Cameron avea încasări record de 1,8 miliarde de dolari la nivel mondial. “Nu o să reuşim niciodată să-l întrecem” cică ar fi spus Lucas echipei de producţie. Noul Star Wars a fost lansat în 1999. A avut încasări totale de 924 de milioane de dolari. Foarte mult, însă nu la fel de mult ca Titanic. Deja luase naştere o rivalitate uriaşă.  Nu artistică, ci financiară.

În decembrie 2009, James Cameron a reuşit să se depăşească pe sine. A lansat Avatar, iar filmul 3D care a avut înasări mondiale de 2,7 miliarde de dolari. Cu un miliard mai mult decât Titanic şi cu vreo 300 de milioane de dolari mai mult decât toate filmele Star Wars din seria nouă la un loc. Lucas ar fi trebuit să se recunoască învins din punct de vedere financiar, cel puţin pe partea de încasări. Însă Lucas nu se dă bătut niciodată şi, aşa cum a reuşit să demonstreze în ultimii 35 de ani, ştie să facă bani din orice.

Aşa că a profitat de isteria tridimensională produsă şi a anunţat că în undeva în 2012 va readuce Star Wars în cinematograf. De data aceasta în format 3D. Nu vor fi remake-uri, ci doar va converti tridimensional imaginile vechilor filme. Star Wars s-a vândut întotdeauna bine. Poleite cu terminaţia 3D după titlu vor aduce cu siguranţă mulţi bani.

Cameron însă nu a rămas nepăsător la strategia lui Lucas şi a anunţat că va face şi el acelaşi lucru cu Titanicul. Ba mai mult, iar a reuşit să-i ia faţa lui Lucas, anunţând data exactă a lansării Titanicului 3D: 6 aprilie 2012, semn că procesul de producţie este suficient de avansat. Deocamdată Lucas nu ştie când anume în 2012 va lansa primul Star Wars 3D.

Totuşi, care va avea mai mult succes? Star Wars 3D sau Titanic 3D? Oare un Titanic în format tridimensional va putea genera o isterie la fel de mare ca în 1997-1998? Oare Titanic are fani la fel de înfocaţi precum fanii Star Wars care fac coadă la cinematograf cu o săptămână înaintea premierei unui film de-al lui Lucas? Sunt întrebări la care doar timpul şi cifrele de box-office vor răspunde. Eu personal pariez pe succesul Star Wars. Zilnic se vând sute şi mii de cărţi, benzi desenate, jocuri video, jucării şi suveniruri Star Wars. La fel de bine se vor vinde şi filmele. Cât despre Titanic, cred că e un film care a avut succes la timpul lui, dar care în ultimii 12 ani a fost practic inexistent din punct de vedere comercial.