Strauss-Khan: viaţa ca un serial HBO

de Ionuţ Văcaru

La începutul săptămânii am aflat că Disney, care ne-a luminat copilăria cu desene animate precum Albă ca Zăpada sau Pinnochio, a înregistrat la OSIM-ul american marca “SEAL Team six”, adică echipa care l-a vânat pe Osama bin Laden în Pakistan şi i-a tras un glonţ în cap. Nu-i tocmai alăturarea la care ne aşteptam din partea Disney.

Întâmplarea face ca înregistrarea mărcii “SEAL Team six” să coincidă cu scandalul Strauss-Khan. Şi atunci m-a lovit: viaţa omului ăstuia este cel mai bun subiect de serial TV. Nu de film, pentru că într-un lung metraj subiectul ar fi abordat superficial şi laconic. Nu, viaţa sa trebuie expusă într-un serial de câteva sezoane în care să vedem în detaliu corupţia, sexul banii şi puterea ce l-au înconjurat pe Strauss-Khan de la începutul carierei politice şi până la demisia sa de la FMI pe care a anunţat-o cu puţin timp în urmă.

HBO şi postul său rival din America, Showtime, ar trebui deja să se bată pe această idee de scenariu. Pentru că, până la urmă, fiind în sistem pay tv ele sunt printre puţinele canale americane care pot difuza astfel de subiecte care îi fac pe puritanii americani să roşească şi în acelaşi timp să se uite în continuare cu coada ochiului la ce se întâmplă pe ecran. Însă seriale cum ar fi Roma, de pe HBO, sau Borgia, de pe Showtime, pălesc în faţa poveştii a lui Dominique Strauss-Khan. În mod ironic atât Roma cât şi Borgia sunt inspirate din cazuri reale. La fel ar fi un serial despre Strauss-Khan. Ce e drept, poveştile din cele două seriale istorice sunt puternic romanţate şi “înflorite”. Însă la fel sunt însă şi informaţiile care circulă prin presă despre Strauss-Khan. Aşa că, oricum am lua-o, avem parte de ficţiune peste tot.

Parcă şi văd: Dominique Strauss-Khan, în rolul de personaj principal. În jurul său o droaie de personaje secundare care îi fac jocurile. Printre ele, Nicholas Sarkozy, omul care l-a ajutat pe Strauss-Khan să ajungă şef la FMI, în ciuda diferenţelor de ideologie politică dintre cei doi. Scenariştii ar putea chiar să croşeteze pe temă, şi să ne arate undeva prin sezonul 5 cum Sarkozy l-a ajutat pe Strauss-Khan să ajungă la FMI în 2007 tocmai pentru a putea să-l scoată din lupta pentru prezidenţiale în 2011. O întorsătură de situaţie care i-ar face pe fani să scrie pe forumuri “hai băi că prea au tras de păr povestea”. Desigur, nu în ultimul râbnd, un serial despre Strauss-Khan ar trebui să puncteze şi aventurile amoroase ale şefului FMI, de la amante şi până la evenimentul din New York care i-a adus distrugerea.