Băsescu vrea comasarea judeţelor

de Moise Guran

Reorganizarea administrativă a României nu este privită de populaţie cu atât de multă adversitate precum crede preşedintele Traian Băsescu. Ca om politic însă Băsescu ştie probabil că desfiinţarea judeţelor nu ar putea trece de un eventual referendum dacă baronii locali nu ar dori asta. Reţineţi vă rog cuvântul referendum.

Dacă în România am avea opt regiuni de dezvoltare în locul celor 41 de judeţe actuale, numărul Consiliilor Judeţene şi al Prefecturilor s-ar reduce de cinci ori. La fel şi numărul coonsilierilor, prefecţilor, dar şi al şoferilor, secretarelor, al personalului administrativ, ba chiar şi al clădirilor în care funcţionează aceste consilii. Aritmetic se poate demonstra probabil o reducere importantă de costuri, iar din banii respectivi s-ar putea face drumuri, şosele, sau de ce nu, s-ar putea plăti pensii sau salarii mai mari funcţionarilor rămaşi.

Desigur şi corupţia judeţeană ar putea fi repolarizată într-o corupţie regională şi, una peste alta se poate presupune că cifrele negre ale şpăgilor pe bani publici ar fi şi ele mai mici, la fel şi costurile DNA-ului cu microfoanele plantate prin birourile şefilor zonali. Tehnica respectivă chiar e scumpă.

Bun, deci putem cădea de acord că regionalizarea şi desfiinţarea actualelor judeţe este o treabă bună. Traian Băsescu a declarat azi că se va implica personal în convingerea cetăţenilor în acest sens. De ce asta? Pentru că, şi acum revenim, la un eventual referendum, baronii locali s-ar opune iar maşinăriile lor de vot ar putea bloca această lăudabilă iniţiativă. Îl şi vezi pe Traian Băsescu mergând din oraş în oraş, din sat în sat, încercând să le spună oamenilor un lucru pe care aceştia deja vor să îl audă. Nu-i aşa că ar fi ca şi când preşedintele ar face o campanie pentru un parlament unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari? Şi nu-i aşa că un referendum pentru regionalizare ar pica la fix în campania electorală din 2012?