Dominique – Tu es foutu…

de Moise Guran

Aventurile penale ale şefului FMI nu pot bulversa pieţele financiare şi probabil nici nu o vor face. Ca orice bancă ce se respectă FMI a pus imediat la comandă adjunctul şi cu asta viaţa financiară merge mai departe.

Întrebarea cheie este cum a ajuns un astfel de personaj să conducă cea mai mare instituţie financiară a lumii? Pentru asta trebuie să ne întoarcem înapoi în timp. Politician dificil atât pentru adversari cât şi pentru prieteni, Domnique Strauss Kahn este genul de socialist internaţionalist. Cu un titlu de profesor în economie în buzunar el era în urmă cu patru ani în centrul unui alt scandal sexual în care era acuzat de tentativă de viol de către o jurnalistă din Franţa.

Când ţările UE au decis să îl susţină pentru postul de şef al FMI, Domnique Strauss Kahn a primit un sprijin personal direct chiar de la adversarul său politic numărul unu – Nicholas Sarkozy. Planul lui Sarko era să-l scoată astfel pe DSK din prima linie a politicii franţuzeşti dar planul era greşit.

Departe de a fi un mare specialist în economie Domnique Strauss Kahn a înţeles repede că funcţia de preşedinte al FMI era una politică iar instituţia trebuia condusă ca atare. FMI vroia aura de guvern mondial, Kahn vroia suficientă popularitate pentru alegerile viitoare din Franţa.

Izbucnirea crizei mondiale a fost oportunitatea perfectă atât pentru el cât şi pentru instituţie. Strauss Kahn a jucat pe cartea ajutării ţărilor aflate în dificultate financiară lăsând de multe ori impresia că unele dintre ele au fost ajutate împotriva voinţei lor.
Acum uitaţi-vă la Grecia sau la Irlanda! Vi se pare a fi fost dragoste între aceste ţări şi FMI, sau viol?