Justificarea unei morţi

de Ionuţ Văcaru

Cu toţii aţi văzut probabil în week-end imaginile cu Osama bin Laden uitându-se la televizor şi repetând în faţa camerelor cu barba vopsită discursurile anti-americane. În jumătatea de săptămână trecută de la difuzarea acelor imagini, presa a spus că Pentagonul încearcă să-l mai omoare o dată pe bin Laden, distrugând mitul de pustin musulman prin prezentarea unui om vanitos cu aere de vedetă.

Ok, poate că ăsta este unul dintre motivele pentru care Pentagonul a făcut publice acele imagini. Însă în acelaşi timp ne arată un Osama bin Laden în forţă, perfect lucid, ancorat în realitate şi perfect capabil să atace lumea occidentală. Înregistrările cu bin Laden contrastează puternic cu un număr important al opozanţilor Americii. În 2003, când a fost capturat într-o fermă, Saddam Hussein arăta ca un om al străzii. Nebărbierit, obosit şi vulnerabil. Tocmai de aceea nici nu a fost ucis pe loc ca bin Laden, ci a fost capturat în viaţă şi judecat înainte de execuţie. Imaginile cu bin Laden în intimitatea propriei ascunzători contrastează şi cu cele ale colonelului Gaddafi, care în ciuda faptului că are o armată loială în spate, a avut în repetate rânduri după atacul Coaliţiei asupra Libiei un comportament de om speriat, instabil psihic şi incapabil să înţeleagă gravitatea situaţiei cu care se confruntă. Şi nu în ultimul rând înregistrările cu bin Laden contrastează cu tot felul de dictatori şi dictatoraşi care pot ameninţa America într-un fel sau altul. Cum ar fi de exemplu Kim Jong il, care pe lângă faptul că nu vrea să renunţe la megalomania comunistă Nord Coreeană, încă este un lider ce contină să facă ameninţări nebuneşti şi inutile.

Dacă e să ne luăm după înregistrările făcute publice în week-end, Osama nu semănă cu niciunul din personajele enumerate mai sus. Într-un fel, prin acele imagini americanii îşi justifică atacul împotriva lui bin Laden, încercând să arate că uciderea sa a fost una preventivă.

Ieri şi alaltăieri Al-Quaeda s-a tot plâns că imaginile publicate de Pentagon sunt mincinoase şi îl defăimează pe răposatul lor lider. Ei bine, într-un fel, americanii le-au făcut un bine celor de la Al-Quaeda. Dacă liderul bin Laden era atât de meticulos în organizarea propriei imagini, păi atunci întreaga organizaţie teroristă era la fel de meticulos organizată. Distrugerea mitului „bin Laden cavalerul Jihadului” ar putea îndepărta fundamentaliştii care chiar vedeau în Osama un mântuitor. Însă teroriştii „de meserie”, pentru care Jihadul este mai degrabă un business decât un ţel sfânt, vor rămâne în continuare pe poziţii inspitaţi de modelul de acţiune al lui bin Laden. Osama a fost doar omul potrivit la locul potrivit. Vor mai urma şi alţii. Doar organizare să fie.