Începutul sfârșitului sau o oportunitate rară?

de Bogdan Bobic, Sales & Seminar Manager,

Deltastock AD Sucursala Bucureşti

În ultimele zile am asistat la vânzări masive pe piețele de mărfuri din întreaga lume. Balul a început pe metalele prețioase și mai ales pe argint. Scăderea cotației argintului are mai multe motive. CME(Chigaco Mercantile Exchange) a crescut în ultima perioadă repetat marjele necesare tranzacționaării argintului fapt ce a făcut ca multi speculatori să iși reducă expunerile provocând scăderi importante. Ulterior au apărut în piața diverse anunțuri cum că George Soros ar lichida pozițiile de pe metale și că miliardarul mexican Carlos Slim(cel mai bogat om din lume) vinde masiv argint pe piețele futures pentru a-și hedgeui producția de la minele sale.

Cireașa de pe tort este reprezentată de declarațiile guvernatorului ECB Jean Claude Trichet care a precizat joi în cadrul conferinței de presă că este puțin probabil să vedem o noua creștere de dobândă luna viitoare. Acest mesaj mai puțin hawkish decât așteptările pieței a dus la o apreciere a dolarului vizavi de euro care s-a resimțit și pe piețele bursiere și de mărfuri. Volatilitatea este la niveluri foarte ridicate sugerând o nervozitate crescută din partea speculatorilor care se tem că am putea asista la o continuare a deprecierilor masive din ultima perioadă. Argintul a scazut joi cu peste 8%- cea mai mare scădere intr-o zi din 1 decembrie 2008. Cotațiile petrolului sunt și ele la 20 de dolari de maxime(wti-95 de dolari) iar aurul a corectat aproximativ 100 de usd fața de maximul de 1570/uncie situându-se în zona 1470-1480.

Părerile analiștilor sunt împarțite, unii considerând că aceste scăderi ale cotațiilor mărfurilor sunt binevenite deoarece reduc presiunile inflaționiste care începuseră să ameninte cresterea economică globală, pe de altă parte tabara pesimiștilor consideră că aceste scăderi ar putea să se propage și pe piețele de acțiuni considerând că scăderile cotațiilor mărfurilor vin de fapt din cauza scăderii cererii dinspre economie făcând o comparație cu 2008 când criza financiară a fost prevestită întrucâtva de corecții ale cotațiilor mărfurilor. Totuși este puțin probabil acest al doilea scenariu deoarece prin aceste corecții s-a facut o reașezare a prețurilor pe fundamente mai aproape de realitate. Lunile trecute se vorbea de un premium de risc 10-20%  în cazul prețului barilului de petrol. În același timp cotațiile metalelor vin după creșteri susținute iar aceste scăderi pot fi considerate ca o corecție sănătoasă și normală.

Rămâne de văzut dacă asistăm la o simplă corecție sau este o schimbare de trend.  Managerii mai multor fonduri au declarat că  văd în această corecție o oportunitate de cumpărare și că se așteaptă că argintul să revină peste 40 usd/ uncie în acest an.

Personal consider că asităm la corecții sănătoase și că actuala situație este o oportunitate de inițiere a unor poziții de cumpărare pe termen mediu, vă invit și pe dumneavostra  să vă exprimați părerea  legat de aceste aspecte și astfel să încercăm să descoperim împreună prin argumente mișcarea cea mai probabilă.