Cum ne-au luat bulgarii banii…

de Moise Guran

Face ce face capra vecinului şi iar ne scoate din sărite. Un proiect româno-bulgar pentru consolidarea malurilor Dunării a fost deturnat mişeleşte de vecinii de la sud. Era vorba de 70 de milioane de euro, bani europeni, iar la proiectele comune fiecare dintre autorităţile de mediu din cele două ţări trebuie să se ocupe de propria hârţogărie. Cum ai noştrii sunt campioni la atras fonduri europene, bineînţeles că hârtiile nu au fost gata la timp.

Aici a intervenit viclenia proverbială a caprei bulgăreşti care a sesizat că cele 70 de milioane erau alocate pentru transport şi că puteau fi folosite foarte bine într-un alt proiect cu condiţia să fie tot din domeniul transporturilor. În luna februarie, executivul din Bulgaria a anunţat că va aloca 250 de milioane de euro pentru construcţia metroului, dar primăria Sofiei mai avea nevoie de o finanţare suplimentară pentru două extinderi ale actualei reţele. Faptul că românii şi-au dat cu stângul în dreptul la proiectul Dunării le-a picat bulgarilor ca o mană cerească şi au luat banii pentru metroul lor.

Când vine vorba de luat fonduri de la UE, România se comportă ca şi cum ar da-o banii afară din casă. Când vine vorba de făcut conferinţe şi seminarii despre importanţa Dunării toţi politrucii de pe la Bucureşti se îngrămădesc la timp pierdut în discuţii inutile. Lasă faptul că Dunărea este o cale de transport de la Dumnezeu, dată unui popor care nu este capabil să îşi facă drumuri şi căi ferate. Dar lucrările de consolidare înseamnă în primul rând locuri de muncă şi salarii pe care statul nu prea este capabil să le ofere altfel cetăţenilor săi. De pildă sunt necesare 334 de milioane de euro pentru consolidarea canalului Dunărea-Marea Neagră şi alte 309 milione de euro pentru Poarta Albă – Midia Năvodari.

Calculaţi câte salarii se pot plări din 650 de milioane de euro, câte pensii se pot plăti din contribuţiile celor care primesc acele salarii şi apoi vom înţelege cu toţii de ce e înfometată capra noastră. Prostia şi lenea o ajută să slăbească.