Isărescu contra Isărescu

de Moise Guran

La aproape un an de la creşterea TVA-ului, guvernatorului Mugur Isărescu i s-au încrâncenat gândurile descoperind că în România preţurile cresc pentru că nu am avea suficientă producţie de alimente. Banca Naţională, păzitorul inflaţiei ridică trist din umeri constatând că degeaba trage ba de maneta cursului de schimb, ba de maneta dobânzilor, în România alimentele se scumpesc şi gata. Producţia agricolă nu este încurajată, mai constată tot Isărescu şi probabil guvernatorul ştie ce spune căci acum câţiva ani omul a fost declarat ultimul agricultor din comuna de afaceri imobiliare Snagov.

Totuşi, de această dată Isărescu greşeşte. În lipsa oricărui plan cât de cât coerent venit din partea statului român ţăranul român nu are decât o singură şansă – preţul mai mare al alimentelor.

Venitul unui lucrător din agricultură este în România mult sub cel al unui pensionar şi chiar, atenţie, mult sub al unui asistat social. De câte ori la televizor mai vine vorba de scumpirea alimentelor, Isărescu dă cu telecomanda de pământ şi se enervează pe moderatorii care îi lasă pe cei din industria alimentară să manipuleze preţurile. Între timp ori încotro o iei prin România vezi ţarini nemărginite de scaieţi şi buruieni, căci un ogor lăsat pârloagă este pur şi simplu mai ieftin decât unul lucrat.

Din păcate pentru Isărescu agricultura are cel mai lung ciclu economic, iar ţăranul care a n-a avut suficient porumb să vândă în toamnă când preţurile au crescut va fi stimulat abia acum în primăvară să pună mai mult şi să îi crească lui Isărescu oferta internă pe ultimul trimestru din 2011.

Guvernatorul Isărescu nu îl înţelege pe agricultorul Isărescu. Acesta din urmă cultivă viţă şi produce vin iar în ultimul an inclusiv vinul său s-a scumpit substanţial.