Alianţa prazului anti-rachetă

de Moise Guran

Stimaţi americani, Wellcome la Deveselu near Caracal. Vă aşteaptăm aici în ţara prazului răsare, răsare primăvara, pe câmpiile întinse şi neatinse decât de un MIG picat din când în când. Oltenia vă întâmpinăm cu braţele deschise şi cu un zaibăr-rachetă, numai bun pentru scutul pe care o sa vi-l aduceţi cu voi. În rest noi suntem de acord cu voi căci ştim cuvântul yes şi asta ne e de ajuns.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că autorităţile locale au fost de acord cu amplasarea bazei şi atât. N-a îndrăznit nimeni să mişte în front şi să negocieze olteneşte – bine, bine, dar nouă ce ne iese din afacerea asta cu americanii? Măcar un drum mai lat dacă nu o autostradă ar fi putut şi ei să ceară. La Slatina e ditamai fabrica Pirelli, la Craiova deja dau olteneşte cu sapa alţi americani, cei de la Ford, dar dacă vrei să vii cu maşina de la Craiova prin Slatina până la Piteşti trebuie să-ţi mănânci nervii cu unul dintre cele mai aglomerate drumuri din ţară. Sunt doar 100 de kilometri şi totuşi nici un mahăr local de la consiliile judeţene din Olt şi Dolj n-a îndrăznit să condiţioneze acordul pentru amplasarea scutului la ei de construirea unei autostrăzi.

De fapt toate celelalte proiecte naţionale majore de infrastructură au ocolit Oltenia după Revoluţie, parcă într-un semn de răzbunare pentru faptul că Ceauşescu a fost oltean. În discursul său televizat, preşedintele Traian Băsescu a pus mare accent pe faptul că România a ajuns la cel mai ridicat nivel de securitate de la Burebista încoace.

Mai târziu un oficial american a declarat la Slatina că pe americani îi costă 400 de milioane de euro să facă scutul în ţara noastră, dar pe români nu îi costă nimic.

Până la urmă speranţa oltenilor tot în americani stă. Poate n-or veni toţi la Deveselu cu elicopterul. Poate or mai veni şi cu maşina. Poate ne vor strica bătrânul drum de la Roşiori la Caracal sau poate se vor enerva pe aglomerata rută dintre Piteşti şi Slatina şi îşi vor face o autostradă ca să putem circula şi noi printre humvee-urile lor.