Steaua e deja în exil

de Ionuţ Văcaru

Gigi Becali a anunţat de atâtea ori că pleacă din Ghencea încât nu ştiu dacă îl mai crede cineva. De fiecare dată a ameninţat că taie nocturna, că scoate gazonul, că dezasamblează bucată cu bucată tribuna oficială şi că demontează cele aproape 30 de mii de scaune de plastic decolorate de soare. Vorbe aruncate probabil pentru a pune presiune pe un minister al apărării care ştie că fără Steaua nu prea are la ce să folosească stadionul Ghencea. Însă de fiecare dată Gigi şi ministerul au ajuns să se înţeleagă şi au prelungit perioada de şedere. Cel mai probabil aşa ceva se va întâmpla şi de data asta.

Haideţi totuşi să ne gândim la posibilitatea ca Becali să îşi ducă la îndeplinire ameninţările şi să plece din Ghencea, cu sau fără nocturnă şi scaune. Ar fi asta o tragedie? În nici un caz.

Ok, Ghencea este un stadion ce ocupă un loc special în istoria fotbalului românesc, însă nu este suficient de prestigios cât să îl bagi în circuitul turistic al Capitalei şi faci bani din el din vizitele străinilor. Trebuie să înţelegem că Ghencea nu e Wembley, aşa că în afară de o chestiune de tradiţie, mutarea de pe acest stadion nu ar avea un impact financiar extrem de puternic pentru Steaua.

În cel mai rău caz o mutare a Stelei pe Naţional Arena ar putea reduce numărul de bilete vândute. Putem presupune că în zona Muncii în care e construit noul stadion National sunt mai puţini suporteri stelişti decât în Ghencea, unde câinii poate nu dar până şi pisicii comunitari miaună „Hai Steaua!”.

Gigi nu ar fi nici măcar un pionier în materia mutării unei echipe mari de pe stadionul ce a consacrat-o.

Cei de la Juventus au păţit ceva de genul ăsta în momentul în care s-au mutat pe Delle Alpi, un stadion construit la marginea oraşului Torino pe care suporterii nu prea l-au iubit tocmai din cauza distanţei pe care trebuiau să o parcurgă pentru a ajunge la meci. După ce a jucat câţiva ani cu tribunele goale la meciurile mai puţin importante, Juventus s-a reîntors de curând pe bătrânul stadion olimpic din sudul oraşului.

Acuma hai să o luăm şi invers. În momentul în care Steaua se află pe locul 6 în clasament şi nu joacă mai nimic, nici nu e nevoie să schimbi stadionul ca să rămâi cu mai puţini bani din bilete. În Ghencea, la Buzău sau în pădurea Băneasa e tot o tichie de mărgăritar, căci performanţa aduce lumea la stadion şi nu stadionul în sine. În vremurile bune, când făcea furori în Cupa UEFA, Steaua reuşea să umple vechiul stadion Lia Manoliu, aşa că ar putea să-l umple şi pe cel nou dacă ar juca bine şi ar ajunge iarăşi departe în cupele europene. Desigur suporterii înfocaţi ar putea spune că Steaua nu mai are nici un farmec dacă nu mai joacă în Ghencea. Ei bine, în viaţa oricărui club de fotbal, indiferent de palmaresul său există un moment în care trebuie să îşi schimbe stadionul. Arsenal a renunţat la Highbury şi s-a mutat pe Emirates, Bayern Munchen a renunţat la Olympiastadion şi s-a mutat pe Allianz Arena, şi exemplele pot continua. Dintotdeauna cluburile au avut nevoie de stadioane mai sigure, mai mari şi, automat, mai bune generatoare de bani şi nu s-au sfiit să şi le construiască.

Poate că a sosit momentul ca şi Steaua să îşi caute o casă nouă. Oricum, în momentul în care suporterii, fie ei şi drogaţi sau “bagabonţi” dau cu pietre în tine când joci pe teren propriu, nu te mai poţi considera acasă. Chiar dacă joacă în continuare pe Ghencea, Steaua e deja în exil. Trebuie doar să îşi mai dea seama de asta şi Gigi.