Împărţind blana ursului din pădure

de Moise Guran

Într-un mod absolut surprinzător, economiştii reuniţi în Consiliul Fiscal au calculat că, de anul viitor, statul poate mări salariile cu 5% şi pensiile cu cel puţin 7%, dar asta în condiţiile în care economia va creşte cel puţin cu un modest 1,5% anul acesta şi cu aproape 4% anul viitor. S-au apucat, de fapt, să împartă blana unui urs pe care deocamdată nu l-a vânat nimeni. Ca din întâmplare, ministrul de finanţe a anunţat că reducerea taxelor pe muncă se poate face, dar, cel mai probabil de anul viitor. Şi oricum nu va depăşi trei procente.

Dacă membrii Consiliului Fiscal ar fi fost funcţionari ai statului sau ai vreunui partid poziţia lor ar fi fost de înţeles. Cum ei sunt în majoritate economişti şefi foarte credibili în băncile private de la noi, poziţia lor va da probabil apă la moară politicienilor care abia aşteaptă un respiro al economiei pentru relansarea clasicelor pomeni electorale.

Salariile bugetarilor pot creşte aşadar anul viitor cu 5% iar pensiile cu 7%. În acest ritm în următorul ciclu electoral veniturile unei familii de pensionari le va depăşi pe cele ale unei familii susţinute de un salariat. Cu doar câteva zile înainte statistica de stat a dat publicităţii un studiu foarte interesant ce arată că în România cele patru mari categorii de familii sunt familiile de salariaţi, cele de agricultori, cele de şomeri şi cele de pensionari. O gospodărie în care capul este salariat are venitul mediu lunar de 976 de lei, iar o familie condusă de un pensionar are în medie 787 de lei. O familie condusă de un şomer trăieşte lunar dintr-un venit mediu de 487 de lei, iar una condusă de un agricultor nu face mai mult de 485 de lei, asta luând în calcul şi orăteniile crescute pe lângă casa omului. Desigur şi pensiile şi salariile şi veniturile agruicultorilor sunt mici în românia, dar şi pensionarii şi şomerii şi, până la urmă şi agricultorii sunt susţinuţi fie din taxele plătite de salariat fie din cumpărăturile acestuia de la hipermarchet.

Înainte de a da năvală la majorat pensii şi salarii pentru bugetari ar trebui să fim siguri mai întâi când vom putea relaxa dările pentru muncă.